Nieuws

Opera Zuid streamt producties uit het archief

‘Tover je huiskamer, slaapkamer of keuken om tot een operahuis!’ Opera Zuid biedt de komende tijd een selectie operaproducties uit de afgelopenen seizoenen als stream aan op zijn website. De streams zijn telkens veertig dagen beschikbaar. Nu te zien: Fantasio van Offenbach.

Mark Omvlee als koning Bobèche in Barbe-bleue van Offenbach. De productie is vanaf 7 juni online te zien. (© Morten de Boer)

De theaters zijn gesloten en blijven nog wel even gesloten. Veel operagezelschappen vullen die leemte op met online voorstellingen, vaak gehaald uit hun archief. Zo ook Opera Zuid. ‘Wij missen jullie, ons publiek. En onze artiesten missen jullie’, schrijft het gezelschap op zijn website. ‘Tot we weer op de podia staan, is jouw beeld(scherm) ons podium.’

Het Limburgse gezelschap, dat door de coronamaatregelen zijn nieuwe productie van A Midsummer Night’s Dream moest afzeggen, opent zijn online aanbod met Fantasio. Opera Zuid toerde in mei en juni 2019 door het land met de komedie van Offenbach. Op 21 juni 2019 gaf het ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de componist een semiconcertante uitvoering van de productie in de Philharmonie Köln. Een opname daarvan is nu online beschikbaar.

Op 15 mei volgt de volgende stream: Kát’a Kabanová van Leoš Janáček, een productie die de onlangs overleden regisseur Harry Kupfer in 2011 voor Opera Zuid maakte. De voorstelling scoorde hoog in de Opera Top Tien die Place de l’Opera dat jaar maakte. ‘De regie van Kupfer is vakwerk ten top, de uitvoering uitstekend’, scheef onze recensent destijds. In de cast onder anderen Johanni van Oostrum, Miranda van Kralingen en Karin Strobos.

Na Janáčeks hartverscheurende drama volgt op 7 juni weer een komedie van Offenbach. Opera Zuid biedt dan zijn productie van Barbe-bleue (Blauwbaard) uit 2011 aan. ‘Een bekend verhaal wordt een vehikel voor vlijmscherpe satire en slimme spot’, beschrijft het gezelschap. Place de l’Opera roemde de productie destijds als een ‘op en top burleske opéra bouffe’. De huidige intendant van Opera Zuid, Waut Koeken, was negen jaar geleden verantwoordelijk voor de regie. In de cast onder anderen Marcel van Dieren, Martijn Sanders, Mark Omvlee en Karin Strobos.

Het online aanbod van Opera Zuid bevat naast de streams onder meer een kijkje achter de schermen van het gezelschap en een gesprek tussen Waut Koeken en librettist/dramaturg Willem Bruls over de impact van epidemieën en quarantaine op de menselijke creativiteit.

Zie voor meer informatie de pagina Opera Zuid Online. De pagina wordt regelmatig aangevuld.

Vorig artikel

Met steekt hart onder de riem met At-Home Gala

Volgend artikel

Shirley Apthorp maakt nu operamondkapjes

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.