Home » Nieuws

NedPhO zoekt nieuw publiek in 25e seizoen

Amsterdam3 maart 2010 Geen reacties

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest vieren volgend seizoen hun 25-jarig jubileum. Naast een ‘avontuurlijke’ concertprogrammering en zeven opera’s richt het orkest duidelijk haar pijlen op het aantrekken van nieuw publiek.

Dinsdag maakten het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO) en het Nederlands Kamerorkest (NKO) het programma voor hun 25e seizoen bekend. Ze verkondigden trots dat ze door al die jaren heen ‘Europees topniveau’ hebben bereikt en ‘niet meer weg te denken’ zijn uit het Nederlandse muzieklandschap.

Seizoen 2010/2011 wordt het laatste van chef-dirigent Yakov Kreizberg, die de ruimte krijgt met onder meer symfonieën van Mahler, Vasks en Dvorák. Parallel daaraan zet het NKO de succesvolle samenwerking met muzikaal leider Gordan Nikolic voort.

Het NedPhO en NKO zijn de vaste orkesten van De Nederlandse Opera. Vandaar dat ze volgend seizoen ingepland staan om zeven opera’s te begeleiden bij het Amsterdamse operahuis. Daaronder Die Soldaten, Fidelio (onder de toekomstige chef Marc Albrecht) en Dionysos.

Naast concerten en opera’s is ‘NedPhO GO!’ de derde pijler onder de programmering van het orkest. Met dat programma wil het NedPhO ‘klassieke muziek structureel toegankelijk maken voor wie daarmee niet vanzelfsprekend in aanraking komt’.

Er zijn daarvoor zo’n honderd activiteiten op scholen, in wijken, met amateurmusici en in verzorgingstehuizen. Er worden volgend seizoen ook twee familieconcerten georganiseerd.

Het orkest heeft verder enkele nieuwe concertformules bedacht om het programma laagdrempeliger te maken. Zo is er in samenwerking met Classic FM een kennismakingsconcert en kan het publiek onder de noemer ‘Dicht op het kamerorkest’ op vijf momenten in het seizoen een repetitie van het Nederlands Kamerorkest bijwonen.

Een andere noviteit is dat het orkest een callcenter heeft ingericht waar orkestmusici telefonisch advies geven aan mensen bij het maken van een keuze voor een abonnement of hun vragen over het programma beantwoorden.

Zie voor het volledige programma de website van het NedPhO. Op de tv-site van het orkest zijn enkele voorproefjes van het seizoen te zien.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.