Nieuws

Reisopera stelt grote producties uit

Onder de huidige coronamaatregelen is het opvoeren van grote operaproducties niet mogelijk. Daarom verplaatst de Nederlandse Reisopera de producties van komend seizoen naar later, tot aan 2024. Aan kleine producties wordt nu gewerkt en de komende weken staan de kinderen centraal.

Francis van Broekhuizen leert kinderen neerstorten als een operadiva. (©Merlijn Doomernik)

De Nederlandse Reisopera schuift de grote producties seizoen 20/21 door naar 2022 en 2024. Er is onderzocht wat er mogelijk is onder de huidige coronaregels en daaruit bleek dat het bij grootschalige operaproducties met symfonieorkest, solisten, koor en dansers niet mogelijk is om tijdens repetities en voorstellingen voor iedereen op en achter het podium de anderhalve metermaatregelen te handhaven en te voldoen aan de specifieke coronaprotocollen van de verschillende speellocaties. De voorstellingen van de Reisopera zijn vaak in meer dan 10 theaters te zien.

De komische Nederlandstalige opera Bruid Te Koop! (Smetana) zou oorspronkelijk op 14 maart 2020 in première gegaan zijn in Enschede. Première en tournee konden door de op 12 maart afgekondigde coronamaatregelen niet doorgaan. Aanvankelijk werd de tournee verplaatst naar oktober/november 2020, maar omdat die maatregelen voorlopig gehandhaafd zullen blijven, heeft de Reisopera besloten de productie door te schuiven naar voorjaar 2022.

De familieopera Hänsel und Gretel (Humperdinck) zou in januari/februari langs de grote Nederlandse theaters reizen. Deze productie verschuift naar het najaar van 2022. Ook de balletopera Les Indes galantes (Rameau), die gepland stond voor maart/april 2021 wordt verplaatst naar het najaar van 2024.

Aangepaste producties

Het huis in Enschede ontwikkelt op dit moment een aantal kleinschalige en aangepaste producties waarmee het komend seizoen door Nederland gereisd zal worden. De producties kunnen met inachtneming van de coronamaatregelen gespeeld worden in theaters en op andere locaties. Op dit moment wordt gewerkt aan de eerste kleine ‘muzikale short story’ Magelone & Peter. De eerste try outs zullen op 11 juli worden gehouden. De kaartverkoop begint op 1 juli.

In de maand juli staan activiteiten voor kinderen en jongeren uit Twente centraal bij de Reisopera. Er komt een videoclip, een korte film en er zullen vijf creatieve workshops gegeven worden in het Reisoperagebouw op de Performance Factory. Op de eerste dag van het project zal sopraan Francis van Broekhuizen de kinderen van 4 tot 12 jaar leren hoe je neer stort als een echte operadiva.

Andere workshops gaan over acteren, maskers en kijkdozen maken en de deelnemers kunnen meezingen met het Reisopera Kinderkoor onder leiding van Mirjam Spoelman. Dat kinderkoor repeteert weer sinds kort. Ze werken voor de zomerstop aan een videoclip die laat zien wat er allemaal bij komt kijken als je mag zingen in een opera.

Eind augustus maakt de Reisopera meer details bekend over de activiteiten in het komende seizoen.

Vorig artikel

Opera in de media: week 27 van 2020

Volgend artikel

Op de fiets naar Veerle Sanders

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.