Binnenkort

Opera in de media: week 27 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 27 van 2020 (27 juni – 3 juli) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Een opname van Tristan und Isolde met Nina Stemme en Stephen Gould bij de BBC-radio.

Zaterdag 27 juni

Frederica von Stade is te horen in Opera Live. ©Lieberman Photography

Live in HD-online (vanaf 00.30 u. op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de bioscoop vertoond werden in de Live in HD-serie, blijven een dag lang online. Donizetti’s L’elisir d’amore dateert van november 1991. Bekende namen als Kathleen Battle, Luciano Pavarotti en Juan Pons zongen onder leiding van James Levine.

NTR Opera Live (om 19.00 u. op NPO Radio 4): de makers van het programma, dat deze zomer doorgaat, beloven een mooie zomeravond met fragmenten uit de opera’s van Jules Massenet, met o.a. Nicolai Ghiaurov, Anna Moffo en Frederica von Stade. U hoort ook een complete uitvoering van Le portrait de Manon met onder anderen ZhengZhong Zhou en Hanna Hipp. Het Radio Symfonie Orkest staat onder leiding van Sergiu Commissiona.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 u. op StaatsoperLive) heeft nog een programmering van streams tot en met juni. Van 2 juni 2016 dateert een opname van Don Carlo van Verdi met dirigent Marco Armiliato en regisseur Daniele Abbado. René Pape, Rámon Vargas en Anja Harteros zongen in de belangrijkste rollen.

Opera on 3 (om 18.00 u. op BBC Radio 3): de BBC-radio haalt een opname uit het archief van Tristan und Isolde van Wagner. In de uitvoering die in 2014 werd opgenomen in het Royal Opera House zongen Stephen Gould en Nina Stemme de titelrollen. König Marke werd gezongen door John Tomlinson en Brangäne door Sarah Connolly. Voor het orkest stond Antonio Pappano.

OurHouse (aanvangstijd wordt niet vermeld op de site van ROH): het Londense Royal Opera House brengt met de serie #OurHouseToYourHouse optredens die live worden gegeven in het operahuis, maar zonder publiek. Het gaat om betaalde streams waarvoor 5 pond betaald moet worden. Het programma bestaat zowel uit muziek als ballet, zodat operaliefhebbers bijvoorbeeld ook een choreografie van Christopher Wheeldon, Within the Golden Hour, meekrijgen. Vocaal bestaat het aanbod uit muziek van onder anderen Leoncavallo, Gershwin en Verdi.

Zondag 28 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 u. op de website van de Metropolitan Opera): Laurent Pelly ontwikkelde een regie van Cendrillon van Jules Massenet, gebaseerd op Charles Perraults boek. Kathleen Kim, Joyce DiDonato en Alice Coote zijn enkele van de solisten voor het Met-orkest onder leiding van Bertrand de Billy.

OperaVision (om 19.00 u. op de website van OperaVision): Frank Martin’s Le vin herbé biedt een eigen interpretatie van het verhaal van Tristan and Iseult. In de titelrollen zingen Tom Randle en Caitlin Hulcup in deze door Polly Graham geënsceneerde uitvoering door de Welsh National Opera. Voor het orkest staat James Southhall.

Glyndebourne (om 17.00 u. op de website van het Glyndebourne Festival): het Britse festival, dat deze week kon melden dat de tuinen vanaf 1 juli open gaan en er later Garden Concerts zullen plaatsvinden, streamt een double bill van Ravel. L’heure espagnole en L’enfant et les sortilèges werden geregisseerd door Laurent Pelly. Onder muzikale leiding van Kazushi Ono zingen onder anderen Stéphanie d’Oustrac en Paul Gay.

Bonsai Garden (on demand op de website van Opera Zuid): het project, met composities van Jan-Peter de Graaff in een regie door Kenza Koutchoukali, presenteerde onlangs deel 8, met de titel From a distance. Eva Kroon speelt en zingt de hoofdrol.

Nieuw op YouTube

Zomergala uit Europa
Het Summer Gala dat OperaVision vorige week streamde staat nu, met Engelse ondertitels, op YouTube. Veel lof was er voor de door Thomas Oliemans gecreëerde bijdrage vanuit Amsterdam, waarin hij – met Eva-Maria Westbroek – begon met Lippen Schweigen in een segment dat een verhaal vertelde. Ook uit Berlijn kwam een zeer kijkenswaardige bijdrage onder leiding van Barrie Kosky.

Maandag 29 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 u. op de website van de Metropolitan Opera): Mozart’s Die Zauberflöte dateert in deze versie van oktober 2017. Golda Schultz, Kathryn Lewek en Charles Castronovo zongen enkele van de rollen. Het orkest werd geleid door James Levine.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 u. op StaatsoperLive): Rigoletto van Verdi stond vier jaar geleden op het programma. Muzikale leiding had Evelino Pidò, de enscenering was van Pierre Audi. In de hoofdrollen zongen Juan Diego Flórez, Carlos Álvarez en Olga Peretyatko.

Montagskonzert (om 20.15 u. op StaatsoperTV): De maandagconcerten van de Bayerische Staatsoper worden met publiek gegeven. Deze maandag staan op het programma werken van Arnold Schönberg, Igor Strawinsky en Richard Strauss. Speciale gast is Jonas Kaufmann, die vier van de Lieder eines fahrenden Gesellen van Mahler zingt. Kirill Petrenko leidt het orkest van de Bayerisches Staatsoper.

Dinsdag 30 juni

Javier Camarena zingt in La file du régiment. ©Spinto-90

Live in HD-online (vanaf 00.30 u. op de website van de Metropolitan Opera): La Fille du Régiment van Donizetti werd een jaar geleden uitgevoerd in de Met door solisten als Pretty Yende, Stephanie Blythe en Javier Camarena. Het orkest werd geleid door Enrique Mazzola.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 u. op StaatsoperLive): Falstaff van Verdi werd in Wenen opgevoerd met in de hoofdrol de zanger die overal ter wereld de titelrol tot leven wekt, Ambrogio Maestri. Naast hem op de bühne onder anderen Ludovic Tézier, Carmen Giannattasio en Marie-Nicole Lemieux. Dirigent was Zubin Mehta, de regie werd gemaakt door David McVicar.

The Ice Break (om 19.00 u. op de website van OperaVision): Birmingham Opera bracht vijf jaar geleden een productie van de opera The Ice Break van Michael Tipett in een regie door Graham Vick. Andrew Slater en Nadine Benjamin zingen de hoofdrollen in deze door Andrew Gourlay gedirigeerde opvoering.

Woensdag 1 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 u. op de website van de Metropolitan Opera): Wagner’s Die Walküre wordt door de Met gestreamd in een opname uit 1989. Toen zongen Hildegard Behrens, Jessye Norman en Christa Ludwig de hoofdrollen in een door James Levind gedirigeerde uitvoering.

Donderdag 2 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 u. op de website van de Metropolitan Opera): Shostakovich’s The Nose werd in de Met gebracht onder muzikale leiding van Pavel Smelkov. Solisten waren onder anderen Andrey Popov, Alexander Lewis en Paulo Szot.

Vrijdag 3 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 u. op de website van de Metropolitan Opera): in Bizet’s Carmen zongen bekende namen als Anita Hartig, Anita Rachvelishvili, Aleksandrs Antonenko en Ildar Abdrazakov. Ze werden gedirigeerd door Pablo Heras-Casado. De opname is van november 2014.

Vorig artikel

Deutsche Oper am Rhein in seizoen 2020/2021

Volgend artikel

Reisopera stelt grote producties uit

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.