Nieuws

De Nationale Opera herziet eerste seizoenshelft

Onder de voorlopige titel Faust opent De Nationale Opera op 5 september zijn herziene eerste seizoenshelft. Kriebel, Le nozze di Figaro en Aida blijven op de agenda staan, mogelijk in alternatieve vormen. Alumni van het Opera Forward Festival gaan aan de slag met vier producties rond de oorspronkelijke programmering.

In de grote zaal van Nationale Opera & Ballet is op dit moment plek voor zo’n 360 toeschouwers. (© Kim Krijnen)

De Nationale Opera (DNO) maakte in juni bekend dat het de openingsproductie van Mefistofele en de Nederlandse première van Innocence moest annuleren. Inmiddels wordt er gewerkt aan een alternatieve programmering.

Faust blijft het thema van de seizoensopening, maar in een alternatieve vorm. Dirigent Manoj Kamps, regisseur Lisenka Heijboer Castañon en ontwerpers Janne Sterke, Hendrik Walther en Akim Moiseenkov zijn aan het werk gezet om een aan de huidige coronaregels aangepaste voorstelling te creëren.

Het team heeft veertig musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest, zestig zangers van het Koor van DNO en het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en drie solisten tot zijn beschikking. De solisten zijn Olga Busuioc (oorspronkelijk gecast als Margherita in Mefistofele) en Polly Leech en Martin Mkhize (vanuit De Nationale Opera Studio).

Hoe de openingsvoorstelling er precies gaat uitzien, is nog niet bekend. De makers mogen hun concept voortdurend doorontwikkelen, lettend op eventuele versoepelingen in het coronabeleid. Muziek uit Boito’s Mefistofele komt in elk geval terug in de voorstelling, evenals Faust-muziek van onder anderen Gounod. ‘Het wordt een collage van verhalen en stemmen’, belooft een persvoorlichter van DNO.

Voor de kostuums wordt gebruikgemaakt van wat DNO in zijn magazijn heeft liggen. De speeldata zijn dezelfde als die van de geannuleerde productie van Mefistofele, met op zaterdag 5 september de première en tot en met 24 september zeven voorstellingen.

Scenario’s

Na de seizoensopening zou de Nederlandse première van Innocence volgen, een nieuwe opera van de Finse componiste Kaija Saariaho. Omdat echter de wereldpremière in Aix-en-Provence deze zomer uitviel, kan ook de Amsterdamse speelreeks niet plaatsvinden. DNO vervangt de première hoogstwaarschijnlijk door een eerder geannuleerde productie.

Wat de rest van het jaar gepland stond – de familievoorstelling Kriebel, een reprise van Le nozze di Figaro en een nieuwe productie van Aida – blijft vooralsnog staan. DNO heeft verschillende scenario’s uitgedacht om de grote titels van Mozart en Verdi ook onder beperkende omstandigheden te kunnen spelen. Te denken valt aan concertante of semiscenische uitvoeringen.

OFF-alumni

Om de programmering aan te vullen, start DNO in september een doorlopend project met jonge makers die op afgelopen edities van het Opera Forward Festival al eens van zich lieten horen. In vier teams gaan zij voorstellingen maken rond de vier oorspronkelijk geprogrammeerde grote producties: Mefistofele, Innocence, Le nozze di Figaro en Aida. Hun voorstellingen zullen tevens verbindingen leggen met bepaalde stadsdelen van Amsterdam. De eerste productie gaat in de derde week van september in première.

Zaal

DNO kan onder de huidige coronaregels ongeveer 360 toeschouwers kwijt in de grote zaal. Dat is zo’n 15 procent van het totaal aantal plekken. Als er koorleden in de zaal geplaatst moeten worden, bijvoorbeeld op het tweede balkon, moet dat aantal van 360 nog verder ingeperkt worden. De hoop is echter dat het op niet al te lange termijn mogelijk wordt, bijvoorbeeld door het gebruik van mondkapjes, om meer mensen in de zaal te plaatsen.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Angela, Rufus en Michael

Volgend artikel

Fotoreportage: Spanga begint repetities operafilm

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.