Achtergrond

Fotoreportage: Spanga begint repetities operafilm

Geen liveproductie deze zomer, wel een operafilm. Opera Spanga begon afgelopen week de repetities voor The Other, de vijfde operaspeelfilm van het Friese gezelschap. Place de l’Opera volgt de komende tijd door middel van beeldreportages het repetitieproces.

The Other is een opera van componist Floris van Bergeijk en librettist Jonathan Levi, draaiend om angst voor de ander. Het werk zou eigenlijk in een liveproductie opgevoerd worden, gecombineerd met Anne & Zef, maar vanwege de coronacrisis zijn de plannen omgegooid. Artistiek leidster Corina van Eijk maakt een speelfilm van de opera, die van 17 tot en met 25 oktober tien keer op een nieuwe speellocatie in het buurtschap Spanga vertoond wordt.

De boerderij van Geert en Anneke Slagter, aan de Lindedijk 11 te Spanga, is de locatie voor alle repetities en filmopnames. (© Vera Jessen Jührend)
Alles staat klaar voor de eerste repetitie van de musici in de schuur. Het ensemble bestaat uit twaalf musici, waaronder leden van het Rosa Ensemble, en wordt geleid door Tjalling Wijnstra. (© Vera Jessen Jührend)
Het volledige ensemble zit klaar voor de repetitie. Regisseur Corina van Eijk geeft nog wat aanwijzingen. (© Vera Jessen Jührend)
Repetitie in de schuur met het ensemble. Op de rug gezien: Nynke Klijn Hesselink (hoorn) en Ben Zelinsky (fagot). (© Vera Jessen Jührend)
Muzikaal leider Tjalling Wijnstra dirigeert de zangers, onder toeziend oog van regisseur Corina van Eijk (op de rug gezien in groene trui) en regieassistent Luke Mitchell. Aan de piano: Mark van Nispen. (© Vera Jessen Jührend)
De meeste cast- en crewleden verblijven in caravans op het terrein aan de Lindedijk. (© Vera Jessen Jührend)
Zangrepetitie met de solisten en enkele koorleden. Van links naar rechts: Abigail Richards (taalcoach), Eric Reddet (Espinoza), Sasja Haeck (koor), Hansje van Welbergen (koor), Aylin Sezer (Cesaria) en David Visser (Durk). (© Vera Jessen Jührend)
Het uitzicht vanaf de boerderij aan de Lindedijk. De cast- en crewleden eten buiten als het weer het toelaat. (© Vera Jessen Jührend)
Vorig artikel

De Nationale Opera herziet eerste seizoenshelft

Volgend artikel

IVC verplaatst concours naar 2022

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.