Nieuws

Dirigent Patrick Davin overleden

De Belgische dirigent Patrick Davin is woensdag net voor een repetitie bij de Munt overleden. Davin (58) zou zaterdag de wereldpremière van Is this the end? leiden, de seizoensopening in Brussel.

Patrick Davin in Luik tijdens repetities voor Faust, 2018. (© Opéra Royal de Wallonie)

‘Met grote verslagenheid kunnen we het uitermate droevige nieuws meedelen dat dirigent Patrick Davin deze namiddag in de Munt overleden is’, zo meldt de Munt op zijn website. ‘Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar zijn familie, vrienden en dierbaren.’

Munt-intendant Peter de Caluwe gelastte direct alle repetities van die dag af. Volgens Belgische media is het niet duidelijk of de wereldpremière van Is this the end? op zaterdag doorgaat. Met twee voorstellingen van het pop-requiem van Jean-Luc Fafchamps zou de Munt dit weekend zijn seizoen openen.

Patrick Davin werd geboren in het Belgische Huy, waar hij viool begon te studeren. Zijn studie zette hij voort in Luik en Toulon, waar hij eveneens piano en harmonieleer studeerde. Hij kreeg les van grootheden als Pierre Boulez en Peter Eötvös.

Davin maakte naam als dirigent van hedendaags repertoire. Bij onder meer de Munt leidde hij verschillende wereldcreaties, waaronder The House of the Sleeping Beauties van Kris Defoort. Tegelijk dirigeerde hij ook veel ijzeren repertoire. In 2018 maakte hij als invaller een succesvol debuut bij de Deutsche Oper Berlin in een productie van La damnation de Faust.

Bij de Opéra Royal de Wallonie in Luik, waar Davin eerste gastdirigent was, leidde hij onder meer Pelléas et Mélisande, La voix humaine, Manon en Faust. De Opéra Royal reageerde geschokt en ‘met enorm verdriet’ op het nieuws van Davins overlijden. ‘Een belangrijke persoonlijkheid uit de wereld van de muziek, maar ook en vooral een trouwe vriend van ons huis, is ons ontvallen.’

In Nederland trad Patrick Davin regelmatig op bij de Nederlandse Reisopera, voorheen Nationale Reisopera. In 2011 was hij er voor het laatst te gast, voor een productie van La bohème.

Vorig artikel

World Opera Lab speelt Arïanna

Volgend artikel

Nieuwe audities voor Peter Grimes op het Wad

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.