BinnenkortNieuws

World Opera Lab speelt Arïanna

World Opera Lab en Podium Mozaïek presenteren op 11 september de nieuwe voorstelling Arïanna, een remake van de gelijknamige verloren opera van Monteverdi. Miranda Lakerveld regisseert solisten als Aylin Sezer en Sinan Vural.

Aylin Sezer tijdens een tuinconcert waarin een deel uit Arïanna werd opgevoerd. (© Vincent van Kleef)

L’Arianna was de tweede opera van Claudio Monteverdi. Helaas ging de muziek verloren, op het beroemde ‘Lamento d’Arianna’ na. Het libretto bleef wel bewaard. Aan de hand daarvan heeft World Opera Lab van artistiek leider Miranda Lakerveld een remake gemaakt, waarin Monteverdi’s muziek gecombineerd wordt met traditionele muziek ‘uit de hele wereld’ en nieuw gecomponeerde werken.

World Opera Lab heeft drie componisten – Aspasia Nasopoulou, Kaveh Vares en Haytham Safia – aan het werk gezet om muziek voor de voorstelling te schrijven, geïnspireerd door hun eigen muzikale tradities en de stijl van Monteverdi.

Het gezelschap omschrijft Arïanna als een ‘superdiverse opera in zeven talen’. De voorstelling overstijgt culturele verschillen en bevraagt op poëtische wijze maatschappelijke thema’s.

Het verhaal draait om prinses Arïanna, die verliefd is op Theseus en hem helpt ontsnappen uit een labyrint. Daarbij wordt haar broer Minotaurus (half mens, half stier) gedood. Bang voor de toorn van haar vader vlucht Arïanna naar Naxos. Daar laat Theseus haar echter alleen. Arïanna beklaagt de liefde en het leven, maar dan verschijnt de god Dionysos.

De bekende sopraan Aylin Sezer zingt de titelrol van Arïanna. Bariton Sinan Vural is Dionysos. De andere rollen worden vertolkt door Shwan Sulaiman, Sophie Fetokaki en Youmni Abou al Zahab. De zang wordt begeleid door een zeskoppig ensemble met onder meer een ud en een orgel.

Arïanna gaat op 11 september in première in Podium Mozaïek in Amsterdam. Daarna zijn er nog vier voorstellingen op dezelfde locatie. Op 27 september zijn een paar spin-offs van Arïanna te zien op Operadagen Rotterdam.

Zie voor meer informatie de website van World Opera Lab.

Hieronder een impressie van de tuinconcerten rond Arïanna die eerder dit jaar gegeven worden:

 

Vorig artikel

Opera Spanga brengt trailer The Other uit

Volgend artikel

Dirigent Patrick Davin overleden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.