Nieuws

DNO gelast Ritratto en deel Figaro af

Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen heeft De Nationale Opera de resterende voorstellingen van Ritratto afgelast. Tevens zijn de eerste voorstellingen van Le nozze di Figaro geannuleerd. Ook andere gezelschappen en zalen moeten hun programmering wijzigen.

Het zit Ritratto niet mee. In maart werd de wereldpremière geannuleerd, begin oktober kon die alsnog plaatsvinden, maar nu moeten er wéér voorstellingen geschrapt worden. (© Sanne Peper)

De Nationale Opera (DNO) mag, net als andere theaters en concertzalen, tot en met 11 november slechts dertig bezoekers per voorstelling toelaten, zo besloot de regering dinsdagavond. Ritratto, de nieuwe opera van Willem Jeths, die op 7 oktober in première ging, zou nog driemaal opgevoerd worden. Die voorstellingen gaan niet door.

Vanaf 7 november zou DNO een productie van Le nozze di Figaro hernemen. De première op 7 november en de tweede voorstelling op 10 november zijn geschrapt. Of de resterende zes voorstellingen wel kunnen plaatsvinden, hangt af van wat het kabinet eind oktober besluit.

De kindervoorstelling Kriebel (15 t/m 18 oktober) gaat wel door en DNO onderzoekt nog of de nieuwe familievoorstelling Goud! (24 oktober t/m 8 november) eveneens kan plaatsvinden. Beide producties worden dan gespeeld voor maximaal dertig bezoekers. Kaartkopers krijgen via een e-mail informatie over de verdere afwikkeling, zo stelt DNO op zijn website.

Muziekgebouw

Andere gezelschappen en concertzalen moeten tevens maatregelen nemen. Het Muziekgebouw aan ’t IJ heeft alle concerten tot en met 11 november geannuleerd. Daaronder twee optredens van countertenor Maarten Engeltjes, een uitvoering van Mozarts requiem door het Orkest van de Achttiende Eeuw, met zangers als Rosanne van Sandwijk en Henk Neven, en een nieuwe kameropera over Jacqueline du Pré, met bariton Mattijs van de Woerd.

Het hele Muziekgebouw blijft de komende weken dicht en is telefonisch niet bereikbaar. Kaartkopers krijgen per e-mail bericht.

Andere zalen

Het Concertgebouw heeft alle concerten tot en met 10 november geannuleerd. ‘Concerten organiseren voor slechts dertig bezoekers is voor ons niet haalbaar’, stelt de Amsterdamse concertzaal. Daarmee komt onder meer een recital van Aylin Sezer en Ed Spanjaard op 1 november te vervallen. Het Concertgebouw bekijkt per concert of het verplaatst kan worden.

De uitvoering van Porpora’s onbekende opera Carlo il Calvo in de NTR ZaterdagMatinee op 17 oktober gaat wel door, maar zonder publiek. Het concert is op NPO Radio 4 en via een livestream op de website van Radio 4 te volgen (vanaf 13.00 uur).

Het festival November Music heeft besloten om zijn aanstaande editie (6 t/m 15 november) te laten doorgaan, al is het mogelijk dat sommige concerten vanwege reisbeperkingen of groepsgrootte afgelast moeten worden. Bij concerten waarvoor al meer dan dertig kaarten zijn verkocht, krijgen vroege kaartkopers voorrang.

De Doelen in Rotterdam stelt alle concerten tot en met 11 november uit. Als duidelijk is of een concert wordt verplaatst of geannuleerd, neemt de concertzaal contact met de kaartkopers op. Het Orkest van de Achttiende Eeuw zou ook De Doelen aandoen met zijn tournee met Mozarts requiem.

TivoliVredenburg meldt op zijn website dat een deel van het programma wordt afgelast, maar dat een deel op kleine schaal kan doorgaan. ‘We presenteren hoe dan ook kleinschalige programma’s die aan de richtlijnen voldoen’, belooft de Utrechtse concertzaal.

De Nederlandse Reisopera zou op 17 oktober een tournee beginnen met het familieconcert Hans & Grietje. Het is nog niet precies bekend of en zo ja welke voorstellingen kunnen doorgaan. Sommige betrokken theaters maken inmiddels melding van annulering of verplaatsing.

Dit bericht wordt geactualiseerd als er meer bekend is.

Vorig artikel

Marina Poplavskaya: terug van weggeweest

Volgend artikel

Kameropera over celliste Jacqueline du Pré

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.