Nieuws

Cité de l’Opera: Richard, Renée en Bryn

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 276.

Renées kerst
‘Singing for a webcam or a phone is absolutely not a substitute for you, your faces and your applaus’, zegt Renée Fleming tegen de kijkers van haar kerstoptreden. Ze zingt thuis, begeleid door Dave Sanders op gitaar, kerstmuziek in een toonsoort die geschikt is om mee te zingen.

Das ist kein cd!
Een dikke 21 uur Wagner zonder aan de slinger van de grammofoon te draaien, zonder lp’s in de platenwisselaar en zelfs zonder een cd uit het doosje te halen. Met Spotify hoort u fragmenten uit alle bekende Wagner-opera’s.

Quelli di Gentilly! Siam gli spazzini
Matthew Robins maakte voor Opera North een 20 minuten durende animatie van de derde akte van La bohème.

Zomerkerst uit Keulen
Kerstwensen van de opera in Keulen met Mele Kalikimaka – jarenlang een kersthit op het repertoire van Frommermann.

Jong talent op Idalgo
De klassieke streamingdienst Idalgo en de Hampsong Foundation van Thomas Hampson komen met een initiatief om jonge talenten te steunen.

Beterschap
Geen musicus, maar wel heel bekend in de muziekwereld is Winston Mei – al was het maar als frequent deelnemer aan het legendarische radiospel Nootschieten. Net voor kerst belandde hij in het ziekenhuis. Hij bespoedigt zijn genezing met Bach

Raus
Pianist en Wagner-expert Stefan Mickisch toonde zich op zijn Facebook-pagina een heuse viruswappie. Hij is op de groene heuvel in Bayreuth niet meer welkom.

Dubbele Blythe-zang
De heer en mevrouw Blythe zenden u de beste wensen voor kerst.

Frohe Weinachten aus Berlin
De Deutsche Oper Berlin maakte een online kerstgroet met ballet, muziek en helaas ook héél veel gepraat.

Urban Bach
Of Bach een echte innercity dude was, weten we niet, maar zijn Weihnachtsoratorium krijgt een ‘urban chamber music version’.

Britse kerst met Bryn
Is échte kerst nou Duits of Engels? Oordeel zelf, hier is Britse kerst met Bryn Terfel en de muziek van John Rutter.

Bach in de adventskalender
Het wemelt van de adventskalenders die culturele instellingen in binnen- en buitenland online zetten. Het vakje dat vandaag opent op de kalender van het Koninklijk Concertgebouworkest bevat een mix van delen uit het Weihnachtsoratorium van Bach. Dirigenten zijn De Vriend, Pinnock en Haitink en gezongen wordt door onder anderen Judith van Wanroij, Fabio Trümpy en Marlis Petersen.

Opera van deze tijd
Fabrice Di Falco zingt de titelrol in Akhnaten, opgevoerd door de Opéra de Nice. De stream wordt door Philip Glass persoonlijk aanbevolen.

Vorig artikel

Rien Spies nieuwe voorzitter Wagnergenootschap

Volgend artikel

Vanuit de stilte: DNO-koor ontroert online

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.