Nieuws

Ierse opera serveert 20 Shots of Opera

De Irish National Opera heeft na het uitbreken van de coronacrisis twintig korte opera’s geproduceerd. Ze werden in zes maanden gecomponeerd, opgenomen en gefilmd door meer dan 160 opera-artiesten. De zogenoemde 20 Shots of Opera zijn gratis online te zien.

Scène uit Close, een korte opera over de uitdagingen van dating tijdens een lockdown, met Raphaela Mangan en Rachel Croash. (© Ste Murray)

Te midden van het rampzalige coronajaar 2020 besloot de Irish National Opera, een in 2018 opgericht gezelschap, een positieve toon te zetten. Met 20 Shots of Opera wilde artistiek directeur Fergus Sheil de spotlichten richten op de creativiteit in de operasector. Meer dan 160 opera-artiesten zette hij aan het werk om kleinschalige, korte operawerken te creëren, geschreven voor hooguit twee zangers en een orkest van maximaal elf musici.

Directe aanleiding voor het project was de annulering van Guillaume Tell. Rossini’s opera zou voor het eerst sinds het einde van de negentiende eeuw weer in Dublin te zien zijn, maar door de coronacrisis moest de productie afgezegd worden. Fergus Sheil zocht naar een alternatief dat net zo ambitieus zou zijn als Tell, maar qua benadering ook onder strenge coronaregels uitgevoerd zou kunnen worden.

Een grote groep Ierse componisten werd aan het werk gezet om de opera’s te componeren. Onder hen Gerald Barry, Robert Coleman en Jenn Kirby. Eenmaal af werden de opera’s in samenwerking met het RTE Concert Orchestra opgenomen en op verschillende plekken in en rondom het Gaiety Theatre in Dublin gefilmd.

De opera’s hebben zeer uiteenlopende thema’s, waaronder afwijzing, verdriet, ziekte en dood. Er zijn opera’s over onder meer brieven van Beethoven over lastig personeel, dating tijdens de pandemie en de meditaties van een marinebioloog.

De casts van de opera’s bestaan hoofdzakelijk uit Ierse of in Ierland gevestigde operazangers. Onder hen Claudia Boyle, Gavan Ring, Andrew Gavin, Rachel Goode en Emma Nash.

De opera’s zijn alle twintig gratis te bekijken op de website van de Irish National Opera.

Vorig artikel

Lockdown verlengd, nieuwe annuleringen

Volgend artikel

Tenor Viñas Singing Contest kan doorgaan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.