AchtergrondBinnenkortBuitenland

Nieuwe Irish National Opera gelanceerd

De Irish National Opera brengt dit jaar zeven opera’s. Het nieuwe gezelschap werd afgelopen dinsdag gelanceerd met een galaconcert in de National Concert Hall in Dublin. De eerste operaproductie is Powder Her Face en gaat op 24 februari in première.

De Irish National Opera komt voort uit de twee innovatieve gezelschappen Wide Open Opera en Opera Theatre Company. Het gezelschap heeft stevige ondersteuning gekregen van de Ierse Arts Council en kan met de overheidssubsidie dit jaar zeven producties brengen in dertien verschillende theaters in Ierland, met daarnaast drie uitvoeringen in het Barbican Centre in Londen. De meeste producties zijn één of meerdere keren in Dublin te zien.

Het nieuwe operabedrijf wordt geleid door artistiek directeur Fergus Sheil, voorheen directeur van Wide Open Opera en Opera Theatre Company. Eén van zijn speerpunten is het engageren van Ierse zangers, orkesten, dirigenten en regisseurs. In zijn programmering wil hij bekende opera’s mengen met moderne klassiekers en nieuw werk.

Sheil heeft de ambitie om de kunstvorm opera op een nieuwe manier te benaderen en te presenteren. “It’s about defining fresh parameters for what opera could and should be”, aldus de directeur. Daarbij streeft hij een zo groot mogelijke flexibiliteit na. Het gezelschap werkt met verschillende orkesten en ensembles en wil zijn titels zo produceren dat ze in alle mogelijke theaters opgevoerd kunnen worden, van zalen met 200 stoelen tot auditoriums met 2.000 plekken.

De succesvolle mezzo Tara Erraught domineert het affiche van Le nozze di Figaro.

Het seizoen 2018 wordt geopend met Thomas Adès kameropera Powder Her Face, een coproductie met de Northern Ireland Opera. De eerste geheel eigen productie van de Irish National Opera is Le nozze di Figaro in een nieuwe enscenering van Patrick Mason en met Tara Erraught als Susanna. Erraught is één van de succesvolste jonge Ierse zangers van dit moment.

Het seizoen bevat verder uitvoeringen van Orfeo ed Euridice van Gluck, de nieuwe opera The Second Violinist van Donnacha Dennehey uit 2017, Les contes d’Hoffmann van Offenbach, Hertog Blauwbaards burcht van Bartók, met in de rol van Judith Paula Murrihy, en Aida van Verdi.

Op de lange termijn wil de Irish National Opera de volledige Ring des Nibelungen uitvoeren in Dublin, waar Wagners cyclus sinds 1913 niet meer te zien was. Het gezelschap heeft verder contact met New York en Amsterdam voor coproducties en wil in 2019 met zijn tournees 26 theaters in Ierland bereiken.

Zie voor meer informatie de website van de Irish National Opera.

Vorig artikel

Place de l'Opera bestaat negen jaar

Volgend artikel

Maltmans oorlogsrecital is een voltreffer

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.