Nieuws

Lockdown verlengd, nieuwe annuleringen

De theaters en de concertzalen moeten tot ten minste 9 februari dicht blijven, zo besloot het kabinet dinsdagavond. Nieuwe annuleringen zijn onvermijdelijk. OPERA2DAY heeft de première van The Mad King afgelast, maar houdt vast aan een livestream op 22 januari.

(© Tyler Callahan)

Om het aantal coronabesmettingen verder en sneller te laten dalen, heeft de regering besloten de huidige lockdown te verlengen. Naar het nut van zwaardere maatregelen, zoals een avondklok, wordt nog onderzoek gedaan.

In reactie op de maatregelen moest OPERA2DAY dinsdagavond de première van zijn nieuwe voorstelling The Mad King op 20 januari afgelasten. De livestream op 22 januari kan echter – als er geen zwaardere maatregelen worden afgekondigd – doorgaan. Wel is het mogelijk dat de stream vervroegd wordt, als er daadwerkelijk een avondklok ingesteld wordt. Van de uitgebreide tournee die het Haagse gezelschap met The Mad King gepland had, moeten vooralsnog zeven voorstellingen geannuleerd worden.

De Nationale Opera annuleerde half december al zijn producties van Der fliegende Holländer (gepland voor 4 t/m februari) en Oedipus Rex / From ‘Antigone’ (10 t/m 27 maart). De eerstvolgende productie die bij het Amsterdamse operahuis op de planning staat, is Club Faust (17 t/m 20 maart). Ook Upload van de Nederlandse componist Michel van der Aa (20 t/m 26 maart) blijft voorlopig op de agenda staan.

De Nederlandse Reisopera besloot vroeg in het seizoen om in 2020/2021 in het geheel geen grote producties te brengen. Nu moet het echter ook wijzigingen aanbrengen in zijn kleinschalige alternatieven. De familievoorstelling Orfeo (8+) zou op 6 februari in Enschede in première gaan. Dat kan niet doorgaan. Of het vervolg van de tournee wel kan plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Het Concertgebouw had rekening gehouden met een verlenging van de lockdown door de concerten na 19 januari nog niet in de verkoop te doen. In de periode van de verlengde lockdown stonden optredens van onder anderen Fatma Said, Joyce DiDonato en Maarten Engeltjes gepland, evenals een paar opera-uitvoeringen in de NTR ZaterdagMatinee. Die uitvoeringen gaan waarschijnlijk wel door als radio-uitzendingen, zoals nu ook gebeurt.

Het Muziekgebouw aan ’t IJ moet optredens van onder anderen Cora Burggraaf en Eva-Maria Westbroek (de bekende sopraan zou debuteren in de Serie Grote Zangers) doorstrepen.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Simon, Joyce en Renée

Volgend artikel

Ierse opera serveert 20 Shots of Opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.