BinnenkortNieuws

Tenor Viñas Singing Contest kan doorgaan

De prestigieuze Tenor Viñas International Singing Contest gaat door. Het concours hoopt van 17 tot en met 24 januari maar liefst 125 zangtalenten uit de hele wereld in Barcelona te ontvangen voor de eindronden.

Beeld van de vorige editie van de Tenor Viñas International Singing Contest, toen het Gran Teatre del Liceu nog volgepakt mocht zitten. (© A. Bofill)

De Spaanse cultuursector blijft verbazen. In tegenstelling tot vrijwel alle operahuizen in Europa weet het Teatro Real in Madrid nog steeds volledig geënsceneerde opera’s voor publiek te produceren. Ook in Barcelona krijgt men meer gedaan dan in andere landen voor mogelijk wordt gehouden, zo blijkt uit het nieuws dat de Tenor Viñas International Singing Contest doorgaat.

De competitie in Barcelona geldt als één van de grootste en belangrijkste onder de zangconcoursen. Grote operahuizen als de Scala, de Deutsche Oper Berlin, het Royal Opera House, de Metropolitan Opera, het Teatro Real en het Gran Teatre del Liceu hebben samengewerkt om de editie van dit jaar mogelijk te maken.

De voorronden van de 58ste editie van het concours vonden dit jaar plaats door middel van audities op video. 477 zangers uit 55 landen stuurden een video in. Van hen werden 125 zangers uit 32 landen uitgekozen om naar de eindronden te komen. 95 procent van hen komt niet uit Spanje en moet dus, ondanks alle strenge regels rondom reizen, naar Barcelona vliegen. De competitie gaat ervan uit dat dat gaat lukken.

De tweede ronde en de halve finale vinden plaats in het Conservatori Superior de Música del Liceu. Publiek mag daarbij niet aanwezig zijn. De laatste ronde voor de finale vindt op 22 januari plaats in het Gran Teatre del Liceu, waarna op 24 januari het finaleconcert op dezelfde locatie volgt. Beide rondes in het Liceu zijn wel toegankelijk voor publiek en zullen tevens gestreamd worden.

De jury van de competitie bestaat dit jaar uit kopstukken als tenor Rockwell Blake en sopraan Dame Gwyneth Jones en casting directors van verschillende prominente operahuizen.

Voor de deelnemers ligt in totaal 115.000 euro aan prijzengeld in het verschiet. Behalve geldprijzen worden er ook veel engagementen en beurzen uitgereikt.

Vorig artikel

Ierse opera serveert 20 Shots of Opera

Volgend artikel

Ellen Valkenburg maakt cd rond Les Apaches

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.