Nieuws

Concertgebouw mist half miljoen bezoekers

Het Concertgebouw trok in 2020 210.000 bezoekers. In het jaar ervoor waren dat er 750.000. De Amsterdamse concertzaal begint het nieuwe jaar met een volgende serie Empty Concertgebouw Sessions en een online cursus ‘Zing en beleef requiem’.

(© Emmely Siebrecht)

In de eerste maanden van 2020, voordat de coronacrisis uitbrak en de eerste lockdown inging, trok het Concertgebouw met 239 concerten 180.000 bezoekers. Toen de lockdown in de zomer opgeheven werd, bracht de concertzaal met de BankGiro Loterij ZomerSessies voor beperkt publiek nog eens 30.000 mensen de Grote en Kleine Zaal in. Maar meer zat er niet in.

‘Het jaar 2020 zou een feestjaar worden, met onder meer het langverwachte Mahler Festival en het Beethovenjaar’, stelt het Concertgebouw. ‘Door de coronapandemie liep alles anders en was het Concertgebouw langer dan ooit gesloten.’

In totaal ontving het Concertgebouw 540.000 bezoekers minder dan in het jaar ervoor. Ondanks die aderlating is directeur Simon Reinink ‘voorzichtig optimistisch’. Hij merkt de betrokkenheid van het publiek en het verlangen om weer samen livemuziek te beleven. ‘Men staat te trappelen en wij staan klaar. Zodra het mogelijk is, zullen we weer volop concerten organiseren.’

Voorlopig moet het Concertgebouw het echter houden bij een lege zaal. De vorig jaar gelanceerde Empty Concertgebouw Sessions gingen vanavond (14 januari) door met een optreden van bariton Martijn Cornet en het Ragazze Quartet. Ze brachten vijf liederen uit Schuberts beroemde liederencyclus Winterreise, in een speciaal arrangement voor strijkkwartet. De zanger en het kwartet brengen binnenkort de hele cyclus op cd uit.

De Empty Concertgebouw Sessions zijn elke donderdag om 18.00 uur te zien via de website en de socialemediakanalen van het Concertgebouw. Het optreden van Martijn Cornet en het Ragazze Quartet is nog terug te kijken. Zie ook hieronder.

Op 2 februari start het Concertgebouw een online cursus, ‘Zing en beleef requiem’. In vier avonden behandelt dirigent Hans Veldhuizen de requiems van Mozart, Brahms, Verdi en Fauré. Deelnemers zingen vanuit huis mee. Het is mogelijk om aan losse avonden deel te nemen of de gehele serie te kopen. Veldhuizen leidde afgelopen jaar met succes de cursus ‘Zing en beleef kerst’.

Ondertussen blijft het Concertgebouw zijn deuren openen voor uitvoeringen voor radio, tv en internet. Zo gaan de concerten van de NTR ZaterdagMatinee door, evenals optredens van het Concertgebouworkest en Het Zondagochtend Concert. Ook het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt regelmatig concertstreams.

Hieronder het optreden van Martijn Cornet en het Ragazze Quartet:

 

Vorig artikel

Ellen Valkenburg maakt cd rond Les Apaches

Volgend artikel

Studio Nibelheim: producer Frerik de Jong

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.