BinnenkortNieuws

Ellen Valkenburg maakt cd rond Les Apaches

Sopraan Ellen Valkenburg en pianist Maurice Lammerts van Bueren brengen op 22 januari hun nieuwe cd Les Apaches uit. Het album draait om de Parijse vriendenclub Les Apaches, waar onder anderen Ravel, De Falla en Stravinsky deel van uitmaakten.

Maurice Lammerts van Bueren en Ellen Valkenburg op het coverbeeld van Les Apaches, hun nieuwe album. (© Maurice Lammerts van Bueren)

Les Apaches was een groep jonge, anarchistische kunstenaars die zich tussen 1903 en 1914 in Parijs verenigden. Hun bewondering voor Debussy’s in die tijd zeer omstreden opera Pelléas et Mélisande bracht hen samen. Ze verzetten zich tegen de gevestigde orde (het Parijse conservatorium verafschuwde Debussy’s werk) en waren ervan overtuigd dat Debussy de weg naar de toekomst wees. Elke zaterdagavond kwamen ze bij elkaar om tot diep in de nacht te discussiëren over kunst, te musiceren en gedichten voor te dragen.

‘We stuitten toevallig op Les Apaches en werden getriggerd door grote namen als Ravel, De Falla en Stravinsky’, licht Ellen Valkenburg toe. ‘Wat is dit voor groep? En waarom kent bijna niemand ze?’

Les Apaches werd gevormd door schilders, dichters, componisten en andere kunstenaars. Ook een vliegenier en een pater maakten deel uit van de groep. Het rijtje componisten telde grote namen, onder wie Maurice Ravel, Manuel de Falla, Igor Stravinsky, Déodat de Séverac en Maurice Delage. Van hen brengen Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren liederen die tijdens de Apaches-jaren gecomponeerd werden.

Van Ravel is de bekende cyclus Shéhérazade te horen. De Falla komt aan bod met zijn bekende Siete canciones populares españoles, maar ook met zijn enige Franse liederen, de Trois mélodies, en met ‘Oración de las madres que tienen a sus hijos en brazos’, een gebed van een moeder die hoopt dat de ellende van de Eerste Wereldoorlog haar zoon bespaard blijft. Er klinkt verder muziek van Maurice Delage en Déodat de Séverac.

Het album verschijnt vrijdag 22 januari bij Zefir Records en is via diverse (online) winkels en websites te bestellen. Er waren meerdere releaseconcerten gepland, maar door de verlengde lockdown kan in elk geval een deel daarvan niet plaatsvinden.

Zie voor meer informatie de website van Maurice Lammerts van Bueren.

Hieronder een fragment van de cd:

Vorig artikel

Tenor Viñas Singing Contest kan doorgaan

Volgend artikel

Concertgebouw mist half miljoen bezoekers

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.