Nieuws

Toen Teheran nog een opera had

Het Persian Dutch Network heeft een boek uitgebracht over mezzosopraan Evlin Baghcheban, The Days Tehran had Opera. Het boek is tegelijk een herinnering aan het operahuis dat tot 1979 in de Iraanse hoofdstad gerund werd en is voorzien van een cd met historische opnames.

De Tehran Opera Company was van 1967 tot 1979 één van de belangrijkste operahuizen in Azië. Na de Iraanse Revolutie werd het huis gesloten en werd het archief vernietigd. In Europa is nu een initiatief gestart om via privéarchieven de historie van het operahuis te doen herleven. Het boek The Days Tehran had Opera is het eerste resultaat van dat initiatief.

Centraal in het boek staat mezzosopraan Evlin Baghcheban. Ze trouwde met de Perzische componist Samin Baghcheban en verhuisde naar Teheran. Daar groeide ze uit tot één van de sterren van de Tehran Opera Company, waar ze ook de positie van koordirigent bekleedde. Keizerin Farah Diba gaf haar de opdracht om een conservatorium voor weeskinderen op te zetten. De revolutie in 1979 maakte een einde aan de carrière van Evlin Baghcheban. Ze overleed in 2010.

The Days Tehran had Opera brengt door middel van foto’s en documenten een eerbetoon aan Baghcheban. Er zit ook een cd bij het boek, met niet eerder uitgebrachte opnames van liveoptredens van de mezzosopraan in het operahuis van Teheran.

Zie voor meer informatie de website van het Persian Dutch Network.

Vorig artikel

Gonzalez Toro leidt gepolijste Orfeo

Volgend artikel

Rick Zwart: zingen, sporten, opera en musical

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.