Nieuws

Perzische opera uitgebracht op cd

Het Amsterdamse collectief Persian Dutch Network heeft vandaag (23 juli) een opname uitgebracht van The Fairies, een Perzische opera van Sheida Gharachedaghi, gebaseerd op een gedicht van Ahmad Shamlu. Het betreft een opname van de wereldpremière in Toronto in 1989.

Ahmad Shamlu (1925-2000) was een voorvechter van de vrijheid van meningsuiting in Iran. Zijn gedichten zijn in vele talen vertaald, onder meer in het Nederlands. Zijn gedicht Pariya is een ‘allegorie van vrijheid en slavernij, en van de complexe afhankelijkheden tussen menselijke waarden enerzijds en tradities en culturen anderzijds’, aldus het Persian Dutch Network. Op dit gedicht componeerde de Perzische componist Sheida Gharachedaghi in 1989 de opera The Fairies (met een Engels libretto).

The Fairies ging in 1989 in wereldpremière in Toronto. Sindsdien probeert de componiste het werk in Teheran te laten uitvoeren, maar doordat vrouwen geen solopartijen mogen zingen, is dat niet mogelijk.

In het kader van de twintigste sterfdag van Ahmad Shamlu op 23 juli 2020 brengt het Persian Dutch Network de live-opname van de wereldpremière uit. De release is ‘een poging om nog onbekende werken van Perzische componisten te introduceren bij een breder publiek en een daad van verzet tegen de censuur door het islamitische regime in Teheran’.

Hieronder een kort fragment uit de opera:

 

Vorig artikel

Nederlands kwartet zingt Brahms' liefdesliederen

Volgend artikel

Muziekgebouw past programma tot einde jaar aan

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.