Nieuws

Cité de l’Opera: Mario, Reinbert, Lilian

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 284.

Glyndebourne’s kunst
De beeldende kunstcollectie van Glyndebourne is de afgelopen tijd gedigitaliseerd en nu vindbaar op de website.

Reinbert, een jaar later
Decca herdacht afgelopen zondag Reinbert de Leeuw, die een jaar geleden overleed. De pianist De Leeuw staat centraal in deze playlist.

Cavalli
Zondag was de geboortedag van Francesco Cavalli, componist uit de eerste decennia van het genre opera.

FEDORA-prijzen
De shortlist voor de jaarlijkse FEDORA-awards is bekendgemaakt door voorzitter Nicolas Payne. Onder meer de opera Innocence van Kaija Saariaho is genomineerd. De uitgestelde première van de productie, met onder anderen de Nederlandse sopraan Lilian Farahani, staat gepland voor komende zomer in Aix-en-Provence.

Regietheater in plastic
Een regisseur wil regisseren, ook in coronatijden. Desnoods met Lego.

Un ballo con Plácido
De fans van Plácido Domingo posten geregeld materiaal van de zanger op Twitter. Domingo is zo aardig dat te retweeten, waarmee ineens bijna 90.000 volgers worden bereikt.

Combicrisis
Hoe de coronacrisis en Brexit op elkaar inwerken, blijkt uit het verhaal van bariton Benjamin Appl. Hij staat gepland voor het Verbier Festival komende zomer, maar niets is zeker. De agenda op zijn website meldt: ‘No shows booked at the moment.’

Entreeticket voor Spanje: £600
Nog een voorbeeld van Brexit-gedoe voor de kunstwereld. Pianist Joseph Middleton tekende twee jaar geleden een contract voor een optreden in Spanje. Alleen al het extra visum – gevolg van de Brexit-regels – kost hem tot £600 extra.

Zeuren helpt
Als de samensteller van deze rubriek een regisseur spreekt, zeurt hij altijd om Actéon, de niet zo bekende ‘opéra de chasse’ van Charpentier. Tot in Parijs werd zijn smeekbede gehoord en nu is er een filmversie.

Echt. Opera. Met. Orkest
Matthew Polenzani zingt Tamino in de productie van Die Zauberflöte die Palm Beach Opera de komende weken brengt. Er zijn meer opera’s, waarin onder anderen Janai Brugger en Isabel Leonard te zien zijn.

Operashop
Online shoppen voor operadingetjes. Een T-shirt met de tekst ‘opera is cool in the shower’, een mok met de tekst ‘Sempre Libera’ voor maar 22 dollar. Het Maria Callas-mondkapje doet 34 dollar.

Illegaal
Zangers en operahuizen ontdekten de illegale verkoop van hun werk op de website van Premiere Opera. Wie de website nu bezoekt, komt niet verder dan de homepage.

Viva España
Met een temperatuurstijging van 30 graden in een paar dagen is dromen van de zomer ineens niet zo gek meer. De soundtrack wordt geleverd door tenor Mario Rojas.

Zangers-chat
Nu zangers weinig of niet kunnen zingen, interviewen ze elkaar op de sociale media. Kery-Linn Wilson sprak met tenor Joseph Calleja op Instagram. De video is ook op pc of laptop, buiten de Insta-app, te bekijken.

Vorig artikel

Loot (1943-2021) maakte toporkest mogelijk voor DNO

Volgend artikel

Keesmaat regisseert Omroepkoor in woonkamer

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.