Nieuws

Cité de l’Opera: Maria, Fabio, Igor

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 292.

Callas privé
‘I am fed up with my parents’ egoism and indifference toward me’, schreef Maria Callas in een brief. Het nog nooit gepubliceerde materiaal leidde tot een boek van Lyndsy Spence.

Waarheen?
Hoe legendarisch zijn oeuvre ook is, zelfs Gustav Mahler was weleens de weg kwijt.

Brahms-lied
Fatma Said en Joseph Middleton namen van Johannes Brahms het lied ‘Lerchengesang’ op.

Igor’s hits
Bachtrack maakte een playlist van werken van Igor Stravinsky. Zijn opera The Rake’s Progress staat op vijf in de toptien.

Over Così
Glyndebourne presenteert deze zomer een productie van Così fan tutte van Mozart. Toen acteur Chris Addison op de autoradio het lied ‘Soave sia il vento’ uit de opera hoorde, stopte hij zijn auto. Hij vind het terzet ‘the single greatest written by a human. That’s not an opinion, by the way, merely a fact.’

Fingers crossed
Brittens opera The Turn of the Screw staat gepland voor eind april in de Munt in Brussel. Regisseur Andrea Breth werkt samen met Klaus Bertisch, voormalig dramaturg van De Nationale Opera. De kaartverkoop is echter nog niet begonnen…

Opera met in-ears
Het is dirigent Enrique Mazzola niet gegund om een complete opera te dirigeren. Binnenkort leidt hij in Amsterdam een Donizetti-programma met hoogtepunten uit diens koninginnenopera’s en afgelopen weekend ging zijn opname met delen uit Atilla van Verdi online. Om technische redenen zong Matthew Polenzani – hoogst ongebruikelijk – met oortjes in.

Luisi naar Tokyo
Fabio Luisi verving in eerste instantie de zieke James Levine bij de Metropolitan Opera in New York en had diens opvolger kunnen worden. Maar hij werd dat niet. Hij gaat half 2022 naar Japan.

Terug naar live
In New York, waar voortvarend wordt gevaccineerd, komt de muziekwereld weer op gang.

Londen en de muziek
Londen is volgens Michael White ‘both a magnet for the great performers and a creative melting pot’. Hij verhaalt over de historie van de muziek in London.

Jakub in Aix deze zomer
Jakub Józef Orliński spreekt in een interview over zijn optredens in Aix-en-Provence in het voorjaar en de zomer. Hij werkt samen met William Christie. ‘It is truly a dream to finally be working with him’, zegt de countertenor.

Jonas en zijn auto
Nu weten we dat Kaufmann BMW rijdt en wat moeite heeft met zijn prioriteiten.

Vorig artikel

Mengoli nieuwe assistent DNO en NedPhO

Volgend artikel

Hein Mulders wordt intendant Oper Köln

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.