Nieuws

Reisopera begint nieuwe seizoen met Ring-project

ENSCHEDE – Eind vorige week maakte de Nationale Reisopera haar seizoen 2009/2010 bekend. De opvallendste productie van de vijf die het gezelschap gaat brengen, is Das Rheingold, de aftrap van een vierjarig Ring-project onder leiding van Ed Spanjaard.

Jaren kostte het intendant Guus Mostart om het grote project rondom Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner op te zetten, schrijft hij in een voorwoord bij het programma. De Reisopera gaat de komende vier seizoenen onder leiding van Ed Spanjaard alle vier de delen van de Ring brengen.

Het gezelschap wil zich met het project prominenter op de operakaart zetten, maar wil er ook het nieuwe Nationaal Muziekkwartier in Enschede mee promoten. De zes voorstellingen van Das Rheingold zijn daarom allemaal in Enschede – tegen de gewoonte van het normaal rondreizende gezelschap in. In het eerste deel zingen onder andere Harry Peeters als Wotan en Machteld Baumans als Freia. De regie is van Antony McDonald.

In november volgt de Reisopera met een bijna even bijzondere productie, ter gelegenheid van het tweehonderdste sterfjaar van Joseph Haydn. Een soort double bill waarin de onbekende Haydn-opera L’isola disabitata gecombineerd wordt met Schöpfung Messe, een compositie van Luigi Gatti op basis van Haydns oratorium.

Het team is voor de verandering nagenoeg helemaal Nederlands. Annechien Koerselman regisseert, terwijl Yvon Muller en Jookje Zweedijk decor, licht en kostuums voor hun rekening nemen. De zangers zijn onder andere Julia Westendorp, Peter Gijsbertsen en Martijn Cornet.

Het gezelschap begint 2010 met Un ballo in maschera (Giuseppe Verdi), onder leiding van Antony Hermus en in een regie van Monique Wagemakers. In maart volgt nog een Italiaanse klassieker: La Cenerentola van Rossini. Ook in die productie krijgt een Nederlandse regisseur de kans zich te bewijzen. In dit geval de jonge Michiel Dijkema. De hoofdrol (Angelina) wordt gezongen door Tania Kross.

De afsluitende opera van het seizoen is Wake, die gaat over de vuurwerkramp die Enschede in mei 2000 trof. De gemeente Enschede gaf samen met de Reisopera componist Klaas de Vries en librettist David Mitchell de opdracht er een werk over te schrijven. Op 13 mei 2010, precies tien jaar na dato, gaat de opera in première.

Het seizoen op een rijtje
26 september t/m 11 oktober: Das Rheingold
7 november t/m 1 december: De onbekende Haydn
23 januari t/m 28 februari: Un ballo in maschera
20 maart t/m 17 april: La Cenerentola
13 mei t/m 15 juni: Wake

Details van het Reisopera-seizoen zijn te vinden op www.reisopera.nl.

Vorig artikel

Monteverdi en Gershwin in Vondelkerk

Volgend artikel

Beethovens enige opera op herhaling

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.