Nieuws

Leven Groningse operazangeres opgetekend

Anne Aalders heeft een boek geschreven over Engeline Westerhuis, alias Angela Cona, een Groningse boerendochter die tegen alle gewoonten in begin twintigste eeuw carrière maakte als operazangers, onder meer in Milaan. Het boek bevat haar levensverhaal.

Auteur Anne Aalders schreef eerder een historische roman over kozakken in Nederland en een biografie van Jacob Tilbusscher. Hij heeft zich nu in de muzieksferen gewaagd en het levensverhaal opgetekend van Engeline Westerhuis. Een ‘verrassend en intrigerend’ verhaal, aldus de uitgever.

Westerhuis was de jongste dochter van een herenboer in Noord-Groningen. Ze doorbrak echter de wetten van de boerenstand en koos voor een carrière als concert- en operazangeres. ,,Een moedige houding in een tijd dat vrouwenemancipatie nog een onbekend begrip was”, stelt de uitgever.

Via Amsterdam en Den Haag belandde Westerhuis in Milaan, waar ze onder de naam Angela Cona diverse grote rollen zong, waaronder Adina in L’elisir d’amore en Gilda in Rigoletto.

De tijdsomstandigheden zaten echter niet mee en ze keerde terug naar Groningen, waar ze een akkerbouwbedrijf leidde en lesgaf als zangpedagoge.

De uitgever beschrijft het verhaal als ‘een levensgang met uitzonderlijke elemenenten die niet zouden misstaan als lijn en dramatiek in een onvervalste opera’.

Angela Cona Operazangeres uit Usquert – Levensverhaal van Engeline Westerhuis 1891-1984, isbn 9789052944814, 112 pag. gebonden € 19,95

Vorig artikel

Callas, Malkovich en meer bij Arthaus

Volgend artikel

Vloed noch crisis krijgt Miskolc klein

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.