Buitenlands nieuwsNieuws

Legende Shirley Verrett overleden

De Amerikaanse zangeres Shirley Verrett is vrijdagmorgen op 79-jarige leeftijd overleden. Verrett was een legendarische mezzosopraan, later sopraan. Ze overleed aan een hartstilstand, na enkele maanden ziek te zijn geweest.

Shirley Verret, 1931-2010.

Verret werd geboren in 1931 en maakte haar operadebuut in 1957 in Brittens The Rape of Lucretia. In de eerste jaren van haar carrière ondervond ze last van haar huidskleur, maar haar roem was al snel niet meer te stoppen.

Ze debuteerde in 1968 bij de Metropolitan Opera als Carmen en zong er daarna nog 125 voorstellingen, waarvan velen op grote triomfen uitliepen. Verrett werkte zich op tot één van de grootste mezzo’s van haar tijd en maakte toen de overstap naar het sopraanvak. Geplaagd door allergieën pakte dat niet altijd goed uit, maar ook als sopraan zong ze legendarische voorstellingen.

Verrett bleef tot in de jaren negentig actief. Zo zong ze Dido in Les Troyens bij de opening van de Opéra Bastille in Parijs in 1990 en maakte ze in 1994 haar Broadway-debuut als Nettie Fowler in Carousel.

Verret heeft een grote discografie nagelaten, evenals een autobiografie: I Never Walked Alone.

Hieronder twee Youtube-fragmenten. Allereerst Verrett als Lady Macbeth, in de legendarische productie die ze in 1975 bij de Scala in Milaan zong. Het leverde haar de bijnaam La Negra Callas (de zwarte Callas) op. Daarna Verrett als Dalila in Samson et Dalila van Saint-Saëns, in een productie uit Londen, 1981.

Volgende week volgt meer over het leven en werk van Verrett.

Vorig artikel

Youtube-portret: Rigoletto’s ‘Cortigiani’

Volgend artikel

Don Pasquale tussen de bejaarden

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. Basia Jaworski
    6 november 2010 at 18:31

    Heel erg triest.
    Eerst La Stupenda en nu zij.