CD-recensies

Donizetti steekt de draak met operabedrijf

Het befaamde Teatro alla Scala zette onlangs voor het eerst de komedie Le convenienze ed inconvenienze teatrali van Donizetti op het toneel. De productie is nu ook op dvd verschenen. In één woord: voortreffelijk. Daar wordt een mens vrolijk van.

Het gebeurt niet vaak dat het operabedrijf door een operacomponist zelf in de maling wordt genomen. Maar ik kan me ontzettend goed voorstellen dat je soms even genoeg hebt van verwende diva’s en divo’s met hun onmogelijke eisen, beginners die zich al heel wat vinden en het hele familiecircus er achteraan… Met de Italiaanse moeder voorop.

‘La Mamma’ wordt gezongen door een potige bariton in travestie (zou de maker van ‘Hairspray’ de opera hebben gekend?) die ook nog eens vals zingt. En ook alle andere karakters en hun ego’s zijn behoorlijk uitvergroot.

Alle vooroordelen worden uit de kast getrokken. We bevinden ons midden in een slapstick of ’theater van de lach’. En daar is niets op tegen.

Het is voor het eerst dat de opera uitgevoerd werd in La Scala en een betere ‘première’ kon het werk zich niet wensen. De uitvoering is in één woord VOORTREFFELIJK! De regie is intelligent en to the point, de kostuums zijn prachtig en het orkest onder Marco Guidarini sprankelend.

Alle rollen zijn uitstekend bezet door voornamelijk (zeer) jonge zangers die deel uitmaken van de Accademia del Teatro alla Scala, een Italiaans equivalent van onze Opera Studio.

‘Le convenienze ed inconvenienze teatrali’ betekent letterlijk ‘de gemakken en de ongemakken van het theatrale leven’ en heeft betrekking op de strakke regels van toen. Die zijn er gelukkig niet meer. Maar de diva’s van weleer hebben nu plaatsgemaakt voor regisseurs. Hebben we nog ergens een Donizetti rondlopen?

Vorig artikel

Matinee voert 'bijna-opera' Vivaldi uit

Volgend artikel

Oliver: ‘Ik ben niet jaloers op jonge zangers’

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. Steven SURDÈL
    17 februari 2011 at 12:20

    Geen zorgen, er komt vast weer een moment waarop de pretenties van menig moderne regisseur stevig op de hak worden genomen door een nieuwe generatie Donizetti’s.

    En afgezien hiervan is dit gewoon een amusante, luchtige opera die, net als Il Campanello, het komisch talent van Donizetti bewijst. Voor de liefhebbers is er (behalve deze DVD natuurlijk) een prima Bellavoce CD, met niemand minder dan Leo Nucci, Daniela Mazzucato en Giuseppe Taddei (BLV 107232, opgenomen in het Theater am Kornmarkt te Bregenz, 1976).