CD-recensies

Peretyatko: meer dan de zoveelste ‘rising star’

Vanavond zingt ze de titelrol in de première van Stravinsky’s De nachtegaal in Amsterdam en onlangs bracht ze haar debuutalbum uit bij Sony. De ster van de jonge Olga Peretyatko is duidelijk rijzende. En dat ze meer is dan ‘het zoveelste stertalent’, laat ze op haar album duidelijk horen.

De jonge Olga Peretyatko (jaargang 1980) is meer dan de zoveelste ‘rising star’ uit één van die landen die vroeger eufemistisch ‘het Oostblok’ heette. Niet alleen ziet zij er werkelijk prachtig uit en kan ze goed acteren, zij kan eveneens – en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste – zingen. En hoe!

Peretyatko heeft een lichte, zeer wendbare stem met een stralende hoogte. En haar coloraturen zijn gewoon perfect. Denk niet dat zij de zoveelste ‘kanariepiet’ is! Olga Peretyatko is een echte nachtegaal.

In januari zingt zij – hoe toepasselijk! – bij De Nederlandse Opera De Nachtegaal van Stravinsky. De première is vandaag, de twaalfde. En als alles mee zit komt zij in april terug voor Il Turco in Italia van Rossini.

Op haar debuut-cd bij Sony, met een zeer toepasselijke titel La bellezza di canto, ontbreekt ook de aria van Fiorilla niet. Voor de rest veel Donizetti en nog een Rossini: ‘Canzone del salice’, de aria van Desdemona uit Otello. Dat je daar van moet huilen, ligt uiteraard voornamelijk aan de muziek, maar zo mooi en zo ontroerend gezongen heb ik het zelden gehoord.

Verder staat er van alles en nog wat op het album. Gilda, Manon (Massenet), Adele (Die Fledermaus)… Ook ‘Het lied aan de maan’ uit Rusalka ontbreekt niet.

Eerlijk gezegd is het een beetje ratjetoe, maar als het zo gezongen wordt, dan mag het van mij ook een telefoonboek zijn. Ik ben zeer onder de indruk.

Hieronder de trailer:

Vorig artikel

Thomas Quasthoff beëindigt zangcarrière

Volgend artikel

Look at her look at her look at her hernomen

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

1 Reactie

  1. joseph
    13 januari 2012 at 10:56

    Whaw !!! Inderdaad, blijven volgen. Het oog en oor worden verwend.
    Maar had ze nu geen eenvoudiger naam kunnen kiezen zoals Netrebko.