Home » CD-recensies

De Munt breekt lans voor Don Quichotte

21 mei 2012 Geen reacties

De feestelijke productie die De Munt in 2010 van Don Quichotte maakte, heeft een welverdiende uitgave op dvd gekregen. Laat u met deze schitterende uitvoering verleiden door dit onbekendere werk van Massenet.

Don Quichotte van Massenet behoort niet tot het standaardrepertoire. Enigszins begrijpelijk: er sterft niemand aan tbc en de enige rivalen van de titelheld zijn windmolens. Maar de muziek is zo prachtig en zo ontzettend onderhoudend. En ook heel erg Spaans. Althans, wat wij voor ‘Spaans’ houden…

In mei 2010 werd een schitterende voorstelling van Don Quichotte in Brussel opgenomen. Het was in meerdere opzichten een feest. Om te beginnen: het was precies 100 jaar geleden dat de opera er voor het eerst werd uitgevoerd en met de rol van de dolende ridder nam José van Dam, één van de grootste Belgische zangers ooit, op magistrale manier afscheid van De Munt.

Van Dams stem was niet zo fris meer – logisch als je 70 gepasseerd bent! – maar hij had nog steeds de kracht om de rol te dragen. Zijn portrettering van Don Quichotte was werkelijk formidabel. Je leefde met de arme man en zijn wanen mee.

Werner van Mechelen was weergaloos als Sancho Panza. In zijn grote aria, ‘Riez, allez, riez du pauvre idéologue’, toonde hij zich niet alleen een stemkunstenaar van een superieure kwaliteit, maar ook een acteur waar je U tegen zegt.

Laat u verleiden door het werk, door de zangers, de prachtige en intelligente regie van Laurent Pelly en niet in laatste instantie door het orkest en de dirigent Marc Minkowski. Zonder meer aanbevolen.

Hieronder een fragment:

door

Don Quichotte
Jules Massenet

Uitgevoerd door: Orchestre et Choers de la Monnaie onder leiding van Marc Minkowski.
Solisten: José van Dam, Silvia Tro Santafé, Werner van Mechelen, e.a.
Regie: Laurent Pelly.
Uitgever: Naïeve (DR 2147)

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.