CD-recensies

De Munt breekt lans voor Don Quichotte

De feestelijke productie die De Munt in 2010 van Don Quichotte maakte, heeft een welverdiende uitgave op dvd gekregen. Laat u met deze schitterende uitvoering verleiden door dit onbekendere werk van Massenet.

Don Quichotte van Massenet behoort niet tot het standaardrepertoire. Enigszins begrijpelijk: er sterft niemand aan tbc en de enige rivalen van de titelheld zijn windmolens. Maar de muziek is zo prachtig en zo ontzettend onderhoudend. En ook heel erg Spaans. Althans, wat wij voor ‘Spaans’ houden…

In mei 2010 werd een schitterende voorstelling van Don Quichotte in Brussel opgenomen. Het was in meerdere opzichten een feest. Om te beginnen: het was precies 100 jaar geleden dat de opera er voor het eerst werd uitgevoerd en met de rol van de dolende ridder nam José van Dam, één van de grootste Belgische zangers ooit, op magistrale manier afscheid van De Munt.

Van Dams stem was niet zo fris meer – logisch als je 70 gepasseerd bent! – maar hij had nog steeds de kracht om de rol te dragen. Zijn portrettering van Don Quichotte was werkelijk formidabel. Je leefde met de arme man en zijn wanen mee.

Werner van Mechelen was weergaloos als Sancho Panza. In zijn grote aria, ‘Riez, allez, riez du pauvre idéologue’, toonde hij zich niet alleen een stemkunstenaar van een superieure kwaliteit, maar ook een acteur waar je U tegen zegt.

Laat u verleiden door het werk, door de zangers, de prachtige en intelligente regie van Laurent Pelly en niet in laatste instantie door het orkest en de dirigent Marc Minkowski. Zonder meer aanbevolen.

Hieronder een fragment:

Vorig artikel

Youtube-portret: Dietrich Fischer-Dieskau

Volgend artikel

Vriendenkring Wunderlich begint weblog

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski