CD-recensies

Strauss-ster Schwanewilms zingt Wagner

Anne Schwanewilms behoort tot de beste Strauss-zangeressen van nu. Aangezien we in een ‘Strauss-jaar’ zitten, zou een cd met werken van de jarige dan ook voor de hand liggen. De sopraan koos echter voor Wagner. Ook mooi natuurlijk.

Schwanewilms WagnerOoit heeft Orfeo Schwanewilms’ lezing van de Vier letzte Lieder opgenomen, gekoppeld aan fragmenten uit Arabella, Capriccio en Der Rosenkavalier. Het was een mooie cd, die echter niet de aandacht kreeg die het verdiende (doordat Orfeo – tijdelijk? – moeilijk verkrijgbaar was).

Een encore zou daarom niet misstaan. Of een opname van liederen van Franz Schreker, om in dezelfde sfeer te blijven. Daar is Schwanewilms namelijk ook goed in thuis.

De keuze voor Wagner vind ik een beetje vreemd. Natuurlijk kan de sopraan ook Wagner zingen (wat eigenlijk niet?) en er is weinig op haar cd aan te merken, maar toch… Ik vind haar Elisabeth in Tannhäuser een beetje schreeuwerig, alsof de partij boven haar macht ligt, al is dat beslist niet zo. Misschien klinkt zij voor mij niet naïef genoeg?

De Wesendonck-Lieder liggen haar beter, maar het mooist vind ik haar in Isoldes Liebestod. Hier komt haar sensuele stem het beste tot zijn recht.

Het ORF Vienna Radio Symphony Orchestra speelt heel erg mooi. Wellicht iets minder mysterieus dan gebruikelijk, maar die ‘down to earth’-lezing bevalt mij zeer. De jonge Cornelius Meister, nog maar 34, haalt klanken en kleuren uit de partituur die ik er niet eerder in hoorde.

Hieronder de trailer van de opname:

Vorig artikel

Naglestad maakt grandioos Fanciulla-debuut

Volgend artikel

Sezer begint nieuw avontuur in Vlaanderen

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski