CD-recensies

1984: Lorin Maazels enige opera

De zondag overleden dirigent, violist en componist Lorin Maazel schreef in zijn lange en imposante carrière één opera: 1984. Het werk ging in 2005 met een topcast in wereldpremière in Londen en werd ook op dvd gezet.

1984De Frans-Amerikaanse Maazel, in 1930 geboren in Parijs, legde zich na zijn grote successen als dirigent, violist en operadirecteur later in zijn carrière steeds meer toe op het componeren. Op 3 mei 2005 ging bij het Londense Royal Opera House zijn eerste en enige opera in première.

Maazel schetste zijn opera als volgt: “Een weerzinwekkend verhaal, dat me uit het hart gegrepen is. Het zet de wereld van Big Brother neer. Precies die wereld, vrees ik, waarin we nu leven. In tegenstelling tot de roman eindigt mijn opera met een sprankje hoop.”

Ruim vijf jaar werkte Maazel aan zijn compositie, en volgens The Guardian (die de opera maar niets vond) stak hij ruim 610.000 euro uit eigen zak in de productie. Niks mis mee, zou ik zeggen.

1984 is een typisch Amerikaanse opera geworden. Dat bedoel ik niet negatief; ik houd er juist van. Je hoort de invloeden van Menotti, Carlisle Floyd en Levy, en ook Harbison is nergens ver weg. En al moet Maazel in zijn componerende collega-dirigent André Previn zijn meerdere erkennen (A Streetcar Named Desire heeft veel meer power en zeggingskracht, en de muziek is beslist van een hoger niveau) is de opera echt heel erg spannend.

De vermaarde regisseur Robert Lepage draagt bij aan die spanning met zijn enscenering. Rechttoe rechtaan, de muziek en het libretto nauwkeurig volgend.

De bezetting is werkelijk luxueus: Simon Keenlyside, Richard Margison, Nancy Gustafson, Diana Damrau, Lawrence Brownlee… een echte ‘Sternstunde’. Hoe krijg je het voor elkaar? Verklaart dit misschien waar de eigen financiële inbreng van de componist aan werd uitgegeven?

Meesterwerk of geen meesterwerk: 1984 is zeer de moeite van het bekijken waard.

Vorig artikel

Veel lied tijdens Peter de Grote Festival 2014

Volgend artikel

Prohaska herdenkt Eerste Wereldoorlog

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski