BinnenkortNieuws

Veel lied tijdens Peter de Grote Festival 2014

Het Peter de Grote Festival draait dit jaar om het thema ‘metamorfose’, met daarnaast ook ruim aandacht voor de jubilerende Richard Strauss en Carl Philipp Emanuel Bach. Het festival vindt van 16 tot en met 26 juli plaats en telt diverse concerten waarin het lied centraal staat. Lees verder voor een overzicht.

Marcel Reijans is één van de liedzangers op het Peter de Grote Festival (foto: Marco Borggreve).
Marcel Reijans is één van de liedzangers op het Peter de Grote Festival (foto: Marco Borggreve).

Het Peter de Grote Festival is het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland. Initiator is het Prins Claus Conservatorium in Groningen, dat het festival sinds 1997 organiseert. In elf dagen tijd staan er zo’n vijftig concerten op diverse locaties op het programma. Daarnaast is er een Summer Academy voor jonge pianisten, strijkers en zangers.

Tijdens de editie van dit jaar komen diverse gerenommeerde zangers voorbij om zich over het liedrepertoire te buigen. Een overzicht:

Richard Strauss 150 jaar
zaterdag 19 juli – Concertboerderij Onder de Linden, Valthermond
Tenor Marcel Reijans en mezzosopraan Marion van den Akker zingen diverse liederen van Richard Strauss. Verder klinken er miniatuurtjes voor pianokwartet.

Young Masters in Concert 4
maandag 21 juli – Prins Claus Conservatorium Groningen
Bariton Sebastian Seitz en pianist Tobias Koltun, winnaars van de International Lied Duo Student Competition, geven een liedrecital met repertoire van Mendelssohn, Ives, Barber, Duke, Busoni en Strauss.

Liefde in driekwartsmaat
dinsdag 22 juli – Museum De Buitenplaats, Eelde
Sopraan Judith van Wanroij, mezzosopraan Marion van den Akker, tenor Marcel Reijans, bariton Pierre Mak en de pianisten Nata Tsvereli en Paul Komen brengen liederen van Johannes Brahms, waaronder zijn Liebesliedwalzer.

Young Masters in Concert 6
woensdag 23 juli – Prins Claus Conservatorium, Groningen
Bariton en pianist Roele Kok, sopraan Evelyn Ziegler, sopraan Alina Rozenboom, pianist Victoria Dmitrieva en klarinettist Joost van Rheeden brengen een Frans programma, met onder meer de liedcyclus Apparition van George Crumb.

Olivier Greif
woensdag 23 juli – Synagoge, Groningen
Mezzosopraan Marion van den Akker duikt samen met een ensemble van drie violisten, een cellist en een pianist in het werk van Olivier Greif.

Zie voor meer informatie de website van het Peter de Grote Festival.

Vorig artikel

Bad Wildbad: kuuroord met tien sterren

Volgend artikel

1984: Lorin Maazels enige opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.