CD-recensies

Warners Dido blijft erg vermakelijk

In september bracht De Nederlandse Opera een amuserende productie van Dido and Aeneas in Amsterdam. Van een eerdere uitvoering van de productie is nu een dvd verschenen. Hoewel iets minder meeslepend, blijft de regie van Deborah Warner erg vermakelijk. En de stemmen zijn goed.

Malena Ernman als Dido in het midden, met lniks Judith van Wanroij als Belinda (foto: Ruth Walz).
Malena Ernman als Dido in het midden, met lniks Judith van Wanroij als Belinda (foto: Ruth Walz).

Regisseur Deborah Warner maakte haar enscenering van Henri Purcells enige opera Dido and Aeneas oorspronkelijk voor de Wiener Festwochen van 2006. Recent brachten het Théâtre National de l’Opéra Comique en De Nederlandse Opera haar werk nogmaals in productie.

Van de opvoering in Parijs is een dvd gemaakt, die in een prachtige vormgeving is uitgegeven door het label FRA Productions van François Roussillon.

De voorstelling komt op mij drukker en gehaaster over dan destijds in de Stadsschouwburg Amsterdam. Het sleept je daardoor wat minder mee. Niettemin: Warners regie en zeker ook de muzikale kwaliteit van orkest en cast zijn en blijven de moeite waard.

De regie van Warner is grappig en verfrissend. Het knappe van haar setting vind ik dat ze door allerlei non-verbale acties op het toneel de tekst extra geloofwaardig maakt. Alles wat ze aan acteren laat gebeuren, is erop gericht de tekst kracht bij te zetten.

Je ziet bijvoorbeeld hoe Dido en Aeneas samen een geweldige tijd beleven, zonder zorgen, helemaal opgaand in elkaar. Als Aeneas vervolgens moet vertrekken, voel je de klap in het gezicht van Dido. Je begrijpt de dramatiek die ontstaat.

Het spektakel – want dat is het – wordt heerlijk begeleid door William Christie en zijn Les Arts Florissants. Ze spelen Purcells muziek absoluut niet zwaar of gedragen, maar juist net zo verfrissend (en soms grappig) als het toneelbeeld.

Met de heksen Summers, Ricci en Quintans is het lachen geblazen

De cast is grotendeels hetzelfde als in Amsterdam. Het grootste verschil is de bezetting van Aeneas: bij ons was dat Luca Pisaroni, op de dvd is het Christopher Maltman.

Nadelig is het niet. Maltman is een stoere Aeneas, die Dido helemaal voor zich gewonnen heeft. Zijn stem is zwaar, als van een bas, maar hij kan de hoogte prima aan en produceert een warme, aangename klank.

Malena Ernman (Dido) is op dvd minstens net zo overtuigend als in het theater. Ze acteert prachtig, met veel diepgang in haar gelaatsuitdrukkingen, en zingt met beheerste, emotionele stem. Haar ‘When I am laid’ is schitterend.

Judith van Wanroij levert een zeer sterke prestatie als Belinda. Door haar vrolijke, opgewekte acteren weet ze zichzelf een sterk, aansprekend karakter te geven. En haar zang is prima verzorgd.

Met Hilary Summers (Sorceress), Céline Ricci (First Witch) en Ana Quintans (Second Witch) is het lachen geblazen. Niet iedereen in het Parijse theater lijkt hun uitbundige, bewust ‘lelijke’ zang te kunnen waarderen, maar wat wil je dan? Heksen zingen toch niet mooi?

Deze productie maakt van Dido and Aeneas een feest. Ook als je helemaal niet zo weg bent van barok.

Vorig artikel

Youtube-portret: Hoge tenoren

Volgend artikel

New Yorkse Hoffmann in bioscoop

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.