CD-recensies

Zeldzame Donizetti formidabel op cd gezet

Met de volkomen vergeten opera Imelda de’ Lambertazzi van Gaetano Donizetti doet het label Opera Rara zijn naam eer aan. De zeldzame opera zit vol prachtige melodieën, die uitstekend uitgevoerd worden door de solisten.

Imelda de’Lambertazzi speelt zich af in het door oorlogen tussen de Ghibellijnen en de Welfen verscheurde Bologna. Imelda en Bonifacio worden verliefd op elkaar, maar zij is een Ghibellijn en hij een Welf, dus op een goede afloop hoef je niet te rekenen.

Imelda Niet echt een verrassend gegeven, en toch is Imelda anders dan de meeste opera’s uit die tijd. Er is geen ouverture en de mannelijke hoofdrol wordt gezongen door een bariton.

Nicole Cabell zingt een mooie titelheldin en haar stem mengt goed met James Westmans lichte, bijna tenorale bariton.

Hun bijdrage verbleekt echter bij de formidabele prestaties van beide tenoren. Frank Lopardo’s stem is in de loop der jaren donkerder en mannelijker geworden, maar hij heeft niets aan souplesse verloren. Massimo Giordano (onthoud die naam!) beschikt over een pracht van een lyrische tenor, waarmee hij ook overtuigend weet te acteren.

Het perfect spelende Orchestra of the Age of Enlightment wordt met verve gedirigeerd door Mark Elder.

Of het echt een meesterwerk is, weet ik niet, maar de opera zit barstensvol prachtige melodieën en de sterfscène van Imelda (bewaar de appendix voor later) behoort tot de ontroerendste in de operaliteratuur. Bedankt Opera Rara!

Vorig artikel

De Waart dirigeert Der Rosenkavalier in bios

Volgend artikel

'Bruisende Strauss' mist bubbels

De auteur

Basia Jaworski

Basia Jaworski

2Reacties

 1. Henrie
  10 januari 2010 at 19:33

  Helemaal nieuw is deze Imelda de’ Lambertazzi van Opera Rara niet meer. Al in 2008 uitgebracht is dit werk van Donizetti. Niet de eerste keer dat deze opera op cd wordt gezet. Nuova Era heeft dat in 1987/88 ook al eens gedaan. Deze uitvoering was al niet eens zo verkeerd, al is hij samengesteld uit diverse live uitvoeringen. De uitvoering van Opera Rara is m.i. toch een stuk beter. Er wordt goed gezongen met name door de tenoren, en ja, al is het verhaal wat dun, het is een muzikaal meesterwerk geworden. Zoals inmiddels gebruikelijk is, levert Opera Rara naast de cd’s ook een uitvoerig libretto af in een prachtige bewaardoos. Eigenlijk is het enige minpuntje de prijs.

  Donizetti fan of fan van het bel canto genre? Dan is het echt een must. Naar een voorproefje luisteren:
  http://www.amazon.com/Donizetti-Imelda-Lambertazzi-Gaetano/dp/B0012Y1I2M/ref=cm_cr_pr_pb_i

 2. Gideon Relyveld
  27 januari 2010 at 00:32

  Als luisteraar krijg je steeds weer ontzag voor het label Opera Rara, en dat zo’n bijzonder mooie opera van Donizetti nu beschikbaar is. De uitvoering is inderdaad heel goed, en het hierboven geplaatste artikel van Basia met een aanbeveling is voor elke lezer dan ook zeer welkom!