CD-recensies

Amsterdamse Fanciulla in gelikte dvd-uitgave

Zo gelikt als Nikolaus Lehnhoffs Amsterdamse productie van La fanciulla del West was, vorig jaar december, zo gelikt is de dvd-uitgave die Opus Arte ervan gemaakt heeft. De voorstelling komt onverminderd overtuigend uit de verf en wordt vergezeld van leuke bonussen.

De productie van Puccini’s ‘Amerikaanse’ opera La fanciulla del West was één van de hoogtepunten van het vorige seizoen van De Nederlandse Opera. Niet alleen door het optreden van de Nederlandse heldin Eva-Maria Westbroek in de hoofdrol, nee, de productie was op alle fronten overtuigend.

De nieuwe dvd-uitgave van Opus Arte zet wat mij betreft een dikke streep onder die klinkende conclusie. Van a tot z kan de voorstelling – nu verfraaid met filmshots die je in het theater moest missen – me meeslepen.

Te beginnen met de regie. Nikolaus Lehnhoff toont zijn talent om tot de kern van opera’s door te dringen. Letterlijke goudzoekers zie je niet, evenmin als het zand van het Wilde Westen of een saloon. Lehnhoff zet het verhaal ‘somewhere between Wallstreet and Hollywood’. En toch: hij doet niets af aan het verhaal. Sterker nog, door zijn uitstekende personenregie, groteske regiestijl en door de spectaculaire decors van Raimund Bauer komt het verhaal volledig tot bloei.

Zijn bonte, grootse aanpak wordt ondersteund door het sublieme Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Carlo Rizzi. Op de dvd valt me nog meer op hoe geurig en kleurig het orkest de meesterpartituur speelt. Het laat zich helemaal gaan in de dikke lyriek, de effecten en de Hollywood-romantiek van Puccini.

De drie hoofdrolspelers passen naadloos in het jasje van hun rol. Het is moeilijk niet voor Eva-Maria Westbroek te zwichten. Ze speelt de schuchtere, onzekere kant van Minnie uiterst treffend en zingt – op haar wat uit de toon vallende, schelle hoge noten na – voortreffelijk.

Haar geliefde Dick Johnson (Zoran Todorovich) mengt een heroïsch stemgeluid met tedere, liefkozende passages en wordt zo een overtuigende ‘goede slechterik’.

Het omgekeerde geldt voor Jack Rance (Lucio Gallo). Hij is weliswaar sheriff, maar in zijn zang overheerst een ongure toon. Ondanks dat hij mijns inziens wat nuance mist, is hij met zijn ruwe, zelfverzekerde zang geheel op zijn plek.

De kleinere rollen zijn allen uitstekend bezet, wat tot zeer fraaie passages leidt. Bijvoorbeeld het oorstrelende ‘heimweelied’ dat André Morsch als Jake Wallace inzet en waar de andere ‘goudzoekers’ hem met de grootste schoonheid in bijvallen. Eén van de fraaiste momenten van de voorstelling, als je het mij vraagt.

Deze muzikale topkwaliteit wordt in de Opus Arte-uitgave vergezeld van een leuk kijkje achter de schermen van zo’n twintig minuten, waar naast Eva-Maria Westbroek ook Place de l’Opera-redacteur Basia Jaworski uitgebreid aan het woord komt. Zij geeft als hartstochtelijk Puccini-liefhebber een fraaie toelichting bij de opera.

En daarmee houden de extra’s nog niet op. De dvd is ook verkrijgbaar in combinatie met een afzonderlijke dvd met daarop tal van hoogtepunten uit producties van De Nederlandse Opera – vleiend getiteld ‘A world-class opera company’. De fragmenten (samen zo’n uur lang) lopen uiteen van bekend repertoire als ‘Pur ti miro’ en ‘Casta Diva’ tot stukken uit Tan Dun van Marco Polo en Doctor Atomic van Adams.

Al met al haal je heel wat in huis met deze uitgave. Heel wat fraais.

Vorig artikel

Muziekcentrum van de Omroep blijft bestaan

Volgend artikel

De wereld in 40 operahuizen: Kaapstad

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

3Reacties

 1. Francois
  7 december 2010 at 14:37

  Tip: Voor wie benieuwd is naar deze productie, vanwege de zang en natuurlijk vanwege de toelichting: in de webshop van het Muziektheater nu te koop voor een zeer voordelige € 19,95. Online te bestellen of mee te nemen van een bezoek aan ‘Fidelio’.

 2. Maria
  7 december 2010 at 20:02

  Helemaal mee eens! Het is een verrukkelijke dvd om te hebben, te kijken, te horen en te genieten.
  En de bonus dvd is ook leuk, al begrijp ik niet goed waarom er niet meer op staat met het koor, toch zo´n schitterende en bestendige factor in Amsterdam.

 3. 25 januari 2011 at 21:16

  ik vond hem ook heerlijk luisteren, vooral op de zondagochtend

  gr
  marja