Home » Achtergrond

Youtube-portret: Margaret Price

4 februari 2011 Geen reacties

Ze was één van de grootste lyrische sopranen in de jaren ’70 en ’80: Margaret Price. Op 28 januari overleed de zangers, 69 jaar oud. Een portret in beeld van een onvergetelijk stemgeluid. Met dank aan Youtube.

Margaret Price werd geboren in Blackwood, Wales. Haar vader speelde verdienstelijke piano, maar wilde niet dat dochterlief een muzikale carrière ging maken. Een tijd leek het er daarom op dat ze biologielerares zou gaan worden. ,,Ik was absoluut dol op het opensnijden van kikkers”, grapte ze eens.

Op haar vijftiende werd echter haar zangtalent ontdekt en kreeg ze een beurs bij het Trinity College of Music in Londen. Ze werd daar geschoold als een mezzosopraan en kwam na haar afstuderen uitgerekend door haar vader – die geheel van mening was veranderd – op het toneel van de Welsh National Opera te staan. Daar debuteerde ze in 1962 als Cherubino in Le nozze di Figaro.

Haar grote doorbraak kwam een jaar later, toen ze voor Teresa Berganza mocht invallen als Cherubino bij het Royal Opera House. Die invalbeurt maakte haar op slag beroemd. Na die voorstelling nam ze opnieuw zanglessen om haar hoge register te ontwikkelen en voortaan als sopraan door het leven te gaan.

Dat ze deze twee debuten allebei met een rol van Mozart maakte, is niet verrassend. Mozart zou de rest van haar leven een voorname plaats innemen in haar repertoire. Constanze, Donna Anna, Fiordiligi, de Contessa, Pamina: ze zong vele rollen van de Oostenrijkse componist.

Hieronder twee van haar Mozart-vertolkingen. Allereerst zingt ze ‘Ach ich fuhl’s’ uit Die Zauberflöte, daarna zingt ze ‘Dove sono’ uit Le nozze di Figaro, tijdens een openluchtconcert in San Francisco.

 

Vanaf 1971 werd Duitsland de thuisbasis van Price. Eerst vertoefde ze bij de opera van Keulen, daarna verhuisde ze naar München, waar ze tot het einde van haar carrière in 1999 bleef.

Tussendoor trad ze als gast wel op bij de prominentste operahuizen ter wereld. Zo maakte ze in 1985 haar debuut als Desdemona in Otello van Verdi. Desdemona was één van haar bekendste rollen.

Hieronder zingt ze het bekende ‘Ave Maria’ uit de opera van Verdi. Het is een fragment uit Parijs, 1976.

Verdi was naast Mozart de bepalende componist in het repertoire van Price. Ze zong naast Desdemona rollen als Amelia, Elisabeta en Aida. Hieronder daarom nog twee Verdi-fragmenten: eerst ‘Tu che le vanita’ uit Don Carlo (Teatro alla Scala, 1978) en daarna ‘Oh patria mia’ uit Aida.

Uiteraard zong Price ook ander repertoire. Eén van haar bekendste opnames is bijvoorbeeld Wagners Tristan und Isolde. Ze zong de rol van Isolde nooit op het toneel, maar nam haar onder Carlos Kleiber wel onvergetelijk op. Daarom tot slot hieronder ‘Mild und leise, wie er lächelt’ (de Liebestod) uit deze opname.

Price overleed op 28 januari aan hartfalen. Ze werd 69 jaar.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.