Achtergrond

Youtube-portret: Angelika Kirchschlager

Afgelopen weekend gaf ze nog een zegenrijk recital in de Doelen: Angelika Kirchschlager. De Oostenrijkse is sinds haar debuut begin jaren negentig uitgegroeid tot een zeer geliefd mezzosopraan. Een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

Kirchschlager (foto: Nikolaus Karlinsky).

Kirchschlager werd in 1965 geboren in Salzburg, waar ze ook haar muzikale onderwijs begon. Ze studeerde percussie en piano aan het Mozarteum, waarna ze in 1984 naar Wenen verkaste om zang te gaan studeren bij Gerhard Kahry en Walter Berry – niet de minsten.

De mezzo boekte in 1991 een mooi resultaat toen ze de derde prijs won op de prestigieuze International Hans Gabor Belvedere Singing Competition in Wenen. Twee jaar later maakte ze haar operadebuut als Octavian in Der Rosenkavalier bij de opera van Graz. En hetzelfde jaar nog werd ze lid van het ensemble van de Wiener Staatsoper, waar ze voor het eerst optrad als Cherubino in Le nozze di Figaro.

Met die twee opera’s zijn meteen de twee centrale componisten in haar repertoire genoemd: Richard Strauss en Wolfgang Amadeus Mozart. Van Mozart zong ze Annio, Cherubino, Dorabella, Idamante en Zerlina, van Strauss de Komponist, Octavian en Clairon, evenals veel van zijn liederen.

Hieronder zingt Kirchschlager ‘Parto, parto’ uit Mozarts La clemenza di Tito. Het fragment komt van het Richard Tucker van 1999 – zes jaar na haar debuut dus.

Hieronder een voorbeeld van één van haar Strauss-vertolkingen. Kirchschlager zingt Octavian in een Salzburgse productie van Robert Carsen. De Marschallin wordt vertolkt door Adrianne Pieczonka.

Het operarepertoire van Kirchschlager bevat behalve Mozart en Strauss ook diverse barokrollen en opera’s als Il barbiere di Siviglia, Carmen, Les contes d’Hoffmann en Hänsel und Gretel. Van de laatste twee werken een fragment.

Hieronder zingt ze een scène als Nicklausse in Offenbachs Les contes d’Hoffmann. Het fragment komt uit een productie van het festival Orange, 2000. Marcus Haddock vertolkt de rol van Hoffmann.

Uit Hänsel und Gretel (Hans en Grietje) hieronder het bekende avondgebed. Grietje wordt vertolkt door Diana Damrau. Op de bok staat Sir Colin Davis. Het Zandmannetje dat eerst voorbijkomt, wordt gezongen door Pumeza Matshikiza.

Behalve opera zingt Kirchschlager ook veel liedrepertoire. Ze is een frequente gast bij de Schubertiade Schwarzenberg in Vorarlberg en doet de grootste concertzalen aan. Veel van haar solo-cd’s heeft ze ook gevuld met liederen. Onder andere van Brahms, Schumann, Wolf, Strauss, Korngold en Mahler.

Hieronder een voorbeeld. De mezzo zingt ‘Im Rhein, im schönen Strome’ van Franz Liszt tijdens het Verbier Festival van 2010. Simon Lepper begeleidt op de piano.

Tot slot een heel ander soort lied: ‘Du sollst der Kaiser meiner Seele sein’ van Robert Stolz. Het fragment komt uit een concert dat Kirchschlager vorig jaar zomer gaf in München, met Mariss Jansons op de bok.

Zie voor meer informatie de website van Askonas Holt.

Vorig artikel

Vier opera's in nieuw seizoen Opera Zuid

Volgend artikel

Orfeo op, in en onder het water van Soestdijk

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.