Achtergrond

Youtube-portret: Mariella Devia

In naam en faam moet ze het afleggen tegen de grote opera-idolen van de afgelopen decennia, maar in zangkunst hoeft Mariella Devia voor weinigen onder te doen. Een portret in beeld van een buitengewoon belcanto-vertolkster. Met dank aan Youtube.

Mariella Devia werd in 1948 in Chiusavecchia geboren. Ze volgde haar zangopleiding aan de bekende Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome en maakte in 1973 haar debuut in Treviso, als Lucia in Lucia di Lammermoor van Donizetti.

Lucia zou één van haar bekendste rollen worden in de meer dan drie decennia lange carrière die volgde – en die nog altijd niet ten einde is. Bijna twintig jaar na die voorstelling in Treviso zong ze Lucia bijvoorbeeld nog steeds, zoals hieronder in de Scala in Milaan. Devia zingt ‘Il dolce suono’. Het fragment komt uit 1992.

Devia’s eerste optreden bij de Scala was in 1987. Ze zong toen Giulietta in Capuleti e i Montecchi. Hieronder een fragment uit die opera van Bellini. Devia zingt ‘Oh! Quante volte…’ tijdens een concert in Lugano, 1992.

Belcanto-opera’s hebben altijd in het hart van Devia’s repertoire gestaan. En dan vooral lang vergeten belcanto-opera’s van Rossini, Donizetti en Bellini. In 1995 zong ze bijvoorbeeld de hoofdrol in Bellini’s Beatrice di Tenda in Amsterdam . Hieronder een audiofragment van ‘Ma la sola ohimé son io’ uit die opera.

In Rossini-stad Pesaro zong Devia vele rollen van Rossini, waarvan vele buiten het geijkte repertoire. Zo zong ze in Adelaide di Borgogna, Zelmira en Tancredi.

Hieronder een solo van Amenaide uit Tancredi. Het fragment komt weer uit 1992.

Behalve belcanto zong Devia ook rollen van Mozart en Verdi. Van de Oostenrijker nam ze bijna tien rollen op zich, waaronder die van Kostanze in Die Entführung aus dem Serail – een rol waarmee ze bijvoorbeeld in 1987 debuteerde in Londen.

Hieronder zingt Devia het bekende ‘Martern aller Arten’ uit de Mozart-opera. Het fragment komt uit 1988.

Van Verdi hieronder een fragment uit La Traviata. Devia zingt in een opname uit 1989 ‘Addio del passato’ uit de slotakte van de opera.

Mariella Devia zingt nog altijd op hoog niveau, ondanks dat ze de zestig reeds gepasseerd is. Daarom tot slot een recent fragment. De sopraan zingt een scène uit Anna Bolena tijdens een concert in Tokyo, 2009.

Vorig artikel

Opera op radio en tv: week 32

Volgend artikel

Ruim 150 concerten tijdens Grachtenfestival

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

9Reacties

 1. 5 augustus 2011 at 10:57

  Gefeliciteerd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Eindelijk eens aandacht voor Mariella Devia.
  Het is wel erg dat deze dame zo weinig bekend is hier in Nederland.
  Maar goed daar komt nu misschien verandering in.
  Met heel veel dank.
  Chris Horsmeier,Haarlem.
  c.horsmeier@snelnet.net

 2. Marten van der Schaaf
  5 augustus 2011 at 11:47

  Geheel eens met wat de heer Horsmeier schrijft.
  Ja, hoe komt het dat sommige zangers/zangeressen in Nederland zo weinig bekend zijn?! Maar ja, hoe komt het dat sommige Nederlandse zangers allereerst en vooral in het buitenland carrière maken …?
  Héél goed dat u zo uitgebreid aandacht aan Mariella Devía besteedt (met maar liefst 7 te beluisteren fragmenten!).
  Dank en vriendelijke groet,
  Marten van der Schaaf

 3. Spen1992
  5 augustus 2011 at 14:47

  Dat mevrouw Devia hier niet zo bekend is, komt volgensmij vooral doordat ze het liefst in Italie blijft en niet van reizen houdt. Daarbij is het niet iemand die aandacht zoekt en het liefst gewoon haar ding doet, zonder poes pas, wat natuurlijk weer ten koste gaat van bekendheid. Jammer, want ik zou deze geweldige zangeres graag eens live horen. Gelukkig is er nog youtube!

 4. Pieter K. de Haan
  5 augustus 2011 at 22:15

  Ik heb het voorrecht en het genoegen gehad Mariella Devía, alweer vele jaren geleden, een aantal malen te hebben gehoord en gezien tijdens het Rossini Opera Festival in Pesaro en in Florence (Donizetti’s “Parisina”). In Nederland is ze bij mijn weten maar 2 keer te horen en te zien geweest en wel tijdens VARA-matinees, in 1995 in Bellini’s “Beatrice di Tenda” en in 1999 in Rossini’s “Otello”: prachtig! Enkele jaren geleden dreigde ze, na het overlijden van haar echtgenoot, haar carrière te beëindigen maar, alhoewel ze inmiddels de 60 gepasseerd moet zijn, treedt ze in Italië nog steeds op en is ze volgens vrienden nog zeer goed bij stem.

 5. Pieter K. de Haan
  5 augustus 2011 at 22:27

  Dat Mariella Devía inderdaad de 60 gepasseerd blijkt uit haar door u vermelde geboortejaar 1948. Ik had daar even overheen gekeken. Excuses!

 6. Bob DUTHOY
  7 augustus 2011 at 18:09

  Zij trad ook op in het concertgebouw op Kerstmis 1994 (AVRO Kerstconcert) gedirigeerd door R. Chailly en waar ook Renato Bruson optrad.
  Inderdaad onbegrijpelijk dat zij in bredere kring zo weinig bekend is. Op 23 juni van dit jaar zong ze tijdens een concert in Firenze nog de drie grote aria’s uit M. Stuarda, Roberto Devereux en Anna Bolena op een manier die weinigen (ook van de jongere generaties)het haar zullen nadoen (en dit op 60 jarige leeftijd! Beter bekende diva’s brachten op die leeftijd heel wat minder goed van af.
  Wie TV RAI 3 kan ontvangen, kan in het programma Prima della Prima haar nog regelmatig aan het werk zien in operavoorstellingen in Italië.

 7. 23 augustus 2011 at 11:45

  Marten van der Schaaf heeft verder geen smaak waarvan akte

 8. Kappenburg
  3 april 2016 at 15:45

  op https://www.youtube.com/watch?v=Sz9Htv7f2qw
  Heb ik deze fantastische sopraan Mariella Devia kunnen beluisteren.
  Jammer dat ik er geen DVD/CD van vind.

 9. 6 april 2016 at 13:11

  Goedemiddag.
  Met dhr.Horsmeier, ik wil graag weten waarom U nu pas een reactie geeft dit is al van 5 aug.2011 bijna 5 jaar terug.
  Vind dit erg grappig mijnheer of mevrouw.
  U kunt mij bereiken op c.horsmeier@snelnet.net
  Hoop iets te horen van U.