Binnenkort

Ruim 150 concerten tijdens Grachtenfestival

Voor de veertiende keer vindt dit jaar het Grachtenfestival plaats. Het Amsterdamse festijn trapt op vrijdag 12 augustus af en presenteert tot en met 21 augustus ruim 150 concerten op meer dan 45 locaties. Het thema dit jaar: dans.

Eén van de vele optredens tijdens het Grachtenfestival vorig jaar (foto: Ronald Knapp).

De focus van het festival ligt dit jaar op ‘een breed scala aan dansmuziek’. Dat thema wordt in een groot aantal concerten uitgewerkt. De meeste concerten vinden plaats in de binnenstad van Amsterdam, langs of op de grachten, maar deze editie telt ook vele nieuwe speelplekken.

Het festival vangt op vrijdag 12 augustus aan met een gratis concert van de eerder winnaars van de Grachtenfestivalprijs. Op een ponton op de Kloveniersburgwal geven de vier winnaars een op het thema geïnspireerd concert. Onder hen sopraan Judith van Wanroij.

Ondanks het niet-vocale thema heeft het festival diverse opera’s en vocale concerten geprogrammeerd. Een selectie:

Het Combattimento Consort voert onder leiding van chef Jan Willem de Vriend de korte komische opera Pimpinone van Telemann uit in het Hilton. Het werkje gaat over de strijd tussen de seksen en wordt uitgevoerd door Frans Fiselier, Eva Buchmann, Claudia Patacca en Hanne Roos.

Het barokensemble is verder te bewonderen met Händels opera Orlando, waarmee het eerder een tournee door het land maakte. De opera wordt voor het Grachtenfestival in een speciale versie opgevoerd in de Meervaart, 15 augustus.

KamerOperaProject voert driemaal (13, 14 en 15 augustus) de muziektheaterproductie Vloed! op in het Compagnietheater. In Vloed! zijn drie korte opera’s samengesmeed tot één voorstelling. Het zwaartepunt ligt op twee werken van Boris Blacher, die de eerste nieuwe opera in het naoorlogse Duitsland op de planken bracht (Die Flut).

Er is meer aandacht voor Boris Blacher. Op 14 augustus geven bariton André Morsch en mezzosopraan Rosanne van Sandwijk een recital met vrijwel alle gepubliceerde liederen van de Duitse componist. De twee zangers worden begeleid door Arthur Rusanovsky op de viool en Jeroen Sarphati op de piano.

Rosanne van Sandwijk geeft een week later onder begeleiding van Hans Eijsackers nog een recital, in het Compagnietheater. Ze zingt liederen van Schubert, Liszt, Schumann, Brahms en Grieg.

Ook de jonge, succesvolle mezzosopraan Karin Strobos geeft een recital, op 16 augustus in Het Staetshuys. Strobos debuteerde in mei bij De Nederlandse Opera als Octavian in Der Rosenkavalier. Ze wordt in haar recital begeleid door Else Sterk.

Opera Trionfo bezorgt het Grachtenfestival een primeur met de eerste Nederlandse uitvoering van Skupoy: De Vrek van Vasily Pashkevich, een Russische componist uit de achttiende eeuw. De satirische opera wordt vanaf 18 augustus driemaal in de tuin van de Hermitage opgevoerd, met tenor Marcel Beekman in de hoofdrol.

Zie voor het volledige programma de website van het Grachtenfestival.

Vorig artikel

Youtube-portret: Mariella Devia

Volgend artikel

Sasha Waltz: ‘Purcell is volmaakt voor dans’

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.