Home » Achtergrond

Youtube-portret: Martha Mödl

23 maart 2012 Geen reacties

Donderdag zou Martha Mödl 100 jaar zijn geworden. Mödl was een mezzosopraan die vanaf de jaren vijftig grote successen vierde in zware, dramatische rollen van onder andere Wagner. Wederom aandacht voor de Duitse met een portret in beeld. Met dank aan Youtube.

Martha Mödl werd op 22 maart 1912 geboren in Nürnberg. Een carrière als zangeres leek lange tijd niet op haar netvlies te staan. Ze werkte jarenlang als boekhouder en secretaresse in haar geboorteplaats, tot ze op haar 28e zang ging studeren aan het lokale conservatorium.

Twee jaar later maakte ze haar operadebuut in Remscheid, als Hänsel in Hänsel und Gretel. Vanaf toen voegde ze vele rollen – een ook al snel zware rollen – aan haar repertoire toe. Aan het einde van de jaren veertig had ze partijen als Mignon, Azucena, Dorabella, Octavian, Eboli, Klytemnestra en Carmen op haar cv staan.

Hieronder een fragment uit Carmen. Mödl zingt de Habanera, in het Duits. De opname komt uit Hamburg, 1952.

In 1949 debuteerde de mezzosopraan bij het Royal Opera House als Carmen en een jaar later volgde haar Scala-debuut. De Bayreuther Festspiele meldde zich in 1951 met een contract voor Kundry in Parsifal. Mödl’s naam was gevestigd.

Mödl oogstte vooral roem in rollen van Richard Wagner. Hieronder een fragment van haar vertolking van Kundry in Parsifal. De opname komt uit Bayreuth, 1954.

Een tweede Wagner-fragment: de slotscène uit Tristan und Isolde. Mödl zingt samen met Ramon Vinay als Tristan. Leonard Bernstein dirigeert.

Nog een liefdesscène, maar dan heel wat ouder dan Wagner. Hieronder zingt Mödl het duet ‘O namenlose Freude’ uit Fidelio van Beethoven. Anton Dermota is de tenor. Karl Böhm staat op de bok.

In de loop van de jaren zestig kreeg Mödl problemen met haar stem, vanwege de vele zware rollen die ze zong. Ze paste daarom haar repertoire aan en richtte zich op rollen als Klytemnestra en Waltraute.

Hieronder een fragment uit dat decennium. Mödl zingt ‘Re dell’abisso’ uit Un ballo in maschera van Verdi.

Vanaf de jaren zeventig zong Mödl vooral karakterrollen, zoals de gravin in Schoppenvrouw van Tsjaikovski. Die rol bleef ze tot op hoge leeftijd (87!) zingen. Bijvoorbeeld hieronder, in 1992, bij de Wiener Staatsoper, ter viering van haar 50-jarige carrière.

Mödl overleed op 17 december 2001 in Stuttgart. Ze werd 89 jaar.

door

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.