Achtergrond

YouTube-portret: Belvedere Competition

De finaleronden van de International Hans Gabor Belvedere Singing Competition zijn in volle gang, deze week in Amsterdam. Zaterdag wordt de winnaar gekroond. Als voorafje een portret in beeld van de afgelopen vijf winnaars van het gerenommeerde concours. Met dank aan YouTube.

Belvedere logoBegin deze week vond de eerste ronde van het Belvedere plaats in De Kleine Komedie in Amsterdam. Ruim 141 zangers streden om een plek in de halve finales, die vandaag (3 juli) en morgen plaatsvinden. Een internationale jury selecteert dan zo’n vijftien zangers die mogen optreden in de finale op zaterdag in Het Muziektheater.

Het is voor het eerst dat het Belvedere in Amsterdam plaatsvindt. De voorgaande 31 jaar was Wenen het toneel van de competitie. Daar kwamen tal van winnaars voorbij, van Harry Peeters in 1983 tot latere winnaars als Angela Meade en Pretty Yende.

Hieronder een overzicht van de afgelopen vijf winnaars.

Vorig jaar domineerde Korea de top drie, met Sang-Ah Yoon als derde prijswinnares en tenor Beomjin Kim als winnaar. Van de tenor is nog weinig materiaal voorhanden op YouTube, maar deze vertolking van Stradella’s ‘Pietà, Signore’ geeft een aardige indruk van zijn stem:

In 2011 oogstte Rachel Willis-Sørensen de hoofdprijs – de vijfde Amerikaanse winnaar van het Belvedere. De sopraan is momenteel lid van het huisensemble van de Semperoper Dresden en zong onder meer bij het Royal Opera House en de Houston Grand Opera. Hieronder zingt ze ‘Dich teure Halle’ uit Tannhäuser tijdens een openluchtconcert in Noorwegen:

De Italiaanse tenor Antonio Poli kwam in 2010 het beste voor de dag. Hij heeft inmiddels optredens bij de Scala, de Staatsoper in Berlijn en Glyndebourne op zijn cv staan. Hieronder zijn optreden tijdens de Belvedere-finale van 2010. Hij zingt ‘Kuda, kuda’ uit Jevgeni Onjegin:

Sopraan Pretty Yende, de nummer één van het Belvedere in 2009, is de meest succesvolle winnares van de afgelopen jaren. Ze won twee jaar later ook de Operalia-competitie van Plácido Domingo en zong inmiddels bij onder meer de Scala in Milaan en de Metropolitan Opera in New York. Hieronder zingt ze een scène uit La Sonnambula:

Een jaar eerder was het ook een sopraan die de eerste prijs won: de Chinese Guanqun Yu. Net als Pretty Yende won ze een aantal jaren later de Operalia-competitie. In oktober 2012 debuteerde ze bij de Metropolitan Opera. Hieronder staat ze naast Plácido Domingo in I due Foscari, in een productie van het Palau de les Arts Reina Sofia in Valencia:

Zie voor meer informatie de website van de International Hans Gabor Belvedere Competition.

Vorig artikel

Eerste Papiamento-opera in première

Volgend artikel

Tenoren van de toekomst: Michael Spyres

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.