BinnenkortNieuws

Veertigste editie Belvedere van start

Op 5 februari starten de eerste kwalificatierondes voor de Hans Gabor Belvedere Singing Competition. Het bekende operaconcours beleeft zijn veertigste editie. De finale vindt van 4 tot en met 11 juni plaats in Jurmala, Letland.

Het Belvedere vond in 2018 al eens in Jurmala plaats. (© Ivars Kezberis)

Het Belvedere-concours is één van de bekendere concoursen voor operatalenten. In 2020 kwam de competitie te vervallen door de coronacrisis, maar in 2021 kon een editie georganiseerd worden in de Duitse stad Erfurt. Dit jaar keert het concours terug naar Jurmala, een Lets kuuroord nabij Riga, waar de eindronden ook in 2018 plaatsvonden. De Dzintari Concert Hall is het toneel voor de finale.

Zangtalenten kunnen zich vanaf nu online voor de competitie aanmelden. Op 5 februari vindt de eerste kwalificatieronde plaats, aan de University of Montreal in Canada, de eerste van bijna vijftig locaties waar geauditeerd kan worden. Op de lijst van kwalificatielocaties staan onder meer ook Amsterdam (20 maart in Het Staetshuys) en Brussel (8 februari bij de Munt).

Na de voorrondes wordt een selecte groep zangers uitgenodigd om naar Jurmala te komen, waar begin juni drie hoofdprijzen, een publieksprijs, een mediaprijs en een groot aantal engagementsprijzen te winnen zijn. ‘De planning is ook dit keer niet eenvoudig, maar door de betrokkenheid van vele partners in de hele wereld, die voor ons en met ons de kwalificatierondes organiseren, zal ook het veertigste Belvedere-concours een groot succes worden’, aldus de organisatie.

Vorig artikel

Documentaire Licht in première op Picl

Volgend artikel

Vroege Mozarts: La finta giardiniera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.