Home » Achtergrond

YouTube-portret: de zomerfestivals

9 augustus 2013 3 reacties

Overal ter wereld zijn gedurende de zomer festivals voor klassieke muziek en opera. Een bezoek heeft echter vaak drempels. Afgezien van reis en verblijf zijn dat dure entreekaarten of een strenge dresscode. Online zijn veel festivals drempelloos te bezoeken. Met dank aan YouTube.

Großes Festspielhaus Salzburg (foto: Oscar Anrath)

Großes Festspielhaus Salzburg (foto: Oscar Anrather)

Een echt deftig operafestival begint met de entree van de gasten. De opening van de Bayreuther Festspiele, op 25 juli jongstleden, kende zoals gebruikelijk een heuse rode loper. De Bayerische Rundfunk besteedde aandacht aan dat evenement. De presentator in de studio pruttelt nog wat over de gratis kaarten voor de ‘Promis’ tegenover de wachtlijsten voor dure kaarten voor Otto Normalverbraucher, de Duitse evenknie van Jan Modaal. Maar ter plaatse staat Constanze Schulze en die verslaat enthousiast de aankomst van prominenten als Angela Merkel en wereldkampioene kickboksen Christine Theiss.

Vorig jaar bracht het Bayreuth Festival een nieuwe regie van de opera Parsifal door Stefan Herheim, met Philippe Jordan voor het orkest. De hele uitvoering staat online, hier is de eerste akte.

Wie naar Glyndebourne wil dient zich in avondkleding te hullen, meldt de site van het festival. De oprichter, John Christie, vond dat een uiting van respect voor de artiesten op het podium. Treinreizigers die de Addy van den Krommenacker-japon pas ter plaatse willen aantrekken kunnen gebruik maken van de omkleedfaciliteiten op het festivalterrein.

Voor kledingadvies verwijst de site naar de fashionbloggers die tips geven: “Your shoes, clutch and dress don’t all have to be the same print”, adviseert blogger Fasion Queen speciaal voor de Glyndebourne-bezoekers. Deze video geeft een blik achter de schermen van het festival 2013.

Een echte Britse opera is Albert Herring, in deze versie uit 1985 gedirigeerd door Bernard Haitink en met onder anderen John Graham-Hall, Felicity Palmer Alexander Oliver in de cast. Hij staat compleet online.

De 93e editie van de Salzburger Festspiele werd eind juli met enig militair vertoon geopend. Men draagt, volgens deze impressie van de feestelijkheden, bij voorkeur kleurrijke kleding. Jeremy Scott is in Salzburg het nieuwe zwart.

De uitvoering van La Bohème, vorig jaar met Anna Netrebko en Piotr Beczala, staat integraal online. Dit is deel 1.

Het Italiaanse Pesaro kent een festival dat helemaal gewijd is aan de componist Rossini. Die werd daar in 1792 geboren. Dit algemene portret van Pesaro begint met de muziek van Rossini.

In 1995 werd tijdens het Rossini Festival diens opera Guillaume Tell uitgevoerd. In de hoofdrollen zongen onder anderen Michele Pertusi en Ildebrando D’Arcangelo.

Misschien wel het bekendste operafestival ter wereld is de programmering van de Arena di Verona in Italië. Dit amateurfilmpje geeft een impressie van de arena als hij niet in gebruik is als operatheater.

Het Arena di Verona-festival bestaat dit jaar 100 jaar en dat vierde men met een gala in de arena, met onder anderen Andrea Bocelli, Plácido Domingo en Lana Kos.

De historie van het festival van Aix-en-Provence wordt belicht door festival-directeur Bernard Foccroulle. In Aix geldt geen dresscode.

Dit jaar werd in Aix-en-Provence de opera Elena van Cavalli voor het eerst sinds 350 jaar geënsceneerd opgevoerd. De opname met Franse ondertitels staat op YouTube.

door

3 reacties »

 • Onno zei:

  Leuk stukje, dank voor de tips, die ik gelukkig zonder opgedrongen dresscode in mijn geliefde outfit van fel gele joggingbroek, vaal gewassen T-shirtje en Birkenstocks aan de voeten tot me kan nemen.

 • Loesje zei:

  De ‘nieuwe regie’ van Parsifal door Herheim betreft een productie die in 2008 in première ging. In 2012 ging de voorstelling voor het laatst. Het wachten is op de dvd uitgave.

 • Danny Seljee zei:

  Het is werkelijk tenhemelschreiend, maar Opus Arte heeft helaas bevestigd dat de Parsifal van Herheim niet op dvd verschijnen.

  http://www.the-wagnerian.com/2013/08/dvd-release-of-herheim-parsifal-from.html

Laat uw reactie achter!

Hieronder kunt u een reactie geven op dit artikel.

Operaliefhebbers: wees aardig voor elkaar. Houd het taalgebruik netjes en blijf bij het onderwerp.