Binnenkort

Opera in de media: week 33

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 33 (10 – 16 augustus 2013) onder meer aandacht voor Jonas Kaufmann in Don Carlo en het OperaGala van de Nationale Reisopera in het Concertgebouw.

Video

Tania Kross presenteert het OperaGala. (foto: Reijnders Music Management)
Tania Kross presenteert het OperaGala. (foto: Reijnders Music Management)

Reisopera in Concertgebouw
Het OperaGala van de Nationale Reisopera wordt op woensdag 14 augustus voor het laatst uitgevoerd. De leden van het jonge ensemble van de Reisopera en Tania Kross, begeleid door het Nederlands Blazers Ensemble, voeren werken uit van onder anderen Wagner, Mozart en Bizet. De voorstelling is live te volgen via de webcast vanuit het Concertgebouw.
Website Concertgebouw: woensdag 14 augustus om 20.00 u.

Don Carlo in Salzburg
Arte heeft de rechten voor de live-uitzending vanaf de Salzburger Festspiele van Don Carlo van Verdi. In de belangrijkste rollen ziet u Matti Salminen, Jonas Kaufmann, Anja Harteros en Thomas Hampson. Peter Stein ensceneerde deze productie van Don Carlo voor de Salzburger Festspiele. Het koor van de Konzertvereinigung Wiener Staatsoper en de Wiener Philharmoniker worden gedirigeerd door Antonio Pappano. De Italiaanse dirigent zal over een paar weken in Nederland tijdens het Prinsengrachtconcert voor het Koninklijk Concertgebouworkest staan.
Arte: vrijdag 16 augustus om 17.25 u.

Verdi en Wagner in Verbier
Op 25 juli jongstleden werd tijdens het Verbier-festival door een aantal grote namen opgetreden in een programma dat aandacht gaf aan Wagner en Verdi. Onder leiding van Valery Gergiev klonk voor de pauze de eerste akte van Otello van Verdi, met onder anderen Aleksandrs Antonenko en Anna Netrebko. In het tweede deel werd de derde akte van Die Walküre van Wagner gezongen door Bryn Terfel, Eva-Maria Westbroek en Iréne Theorin. De opname is terug te zien via Medici.tv
Website Medici.tv on demand.

De nieuwe Verdi-cd van Netrebko komt deze week uit
De nieuwe Verdi-cd van Netrebko komt deze week uit

Tell van Grétry voor het eerst in Belgie
Sinds vrijdag 9 augustus staat op ArteLiveWeb de opera Guillaume Tell van André Grétry. Afgelopen juni beleefde het werk zijn Belgische première in het Théâtre Royal in Luik. Dirigent was Claudio Scimone, de regie deed de directeur van de Luikse opera, Stefano Mazzonis di Pralafera. In de cast: Marc Laho, Anne-Catherine Gillet, Lionel Lhote, Liesbeth Devos, Patrick Delcour en Stefan Cifolelli.
Website ArteLiveWeb: vanaf 9 augustus

Audio

Rossini uit Pesaro
Het NTR Zomeravondconcert komt rechtstreeks vanaf het Rossini Opera Festival in het Italiaanse Pesaro. Orkest en koor van het Teatro Comunale di Bologna onder leiding van José Ramón Encinar voeren L’Italiana in Algeri van Rossini uit. Solisten zijn onder anderen Alex Esposito en Mariangela Sicilia.
Radio 4: zaterdag 10 augustus om 19.00 u.

Trovatore met Kaufmann
In het ARD Radiofestival 2013 is een opname te horen van Il Trovatore van Verdi, met onder anderen Anja Harteros en Jonas Kaufmann. Het orkest van de Bayerische Staatsoper staat onder leiding van Paolo Carignani.
NDR Kultur: zaterdag 10 augustus om 20.00 u.

Weektip

Zomergast Nelleke Noordervliet koos in haar tv-avond bij de VPRO vorige week een fragment van Jessey Norman met Dido’s Lament uit Dido and Aeneas van Henry Purcell. De Clairy van dienst bij De Klassieken op Radio 4, Hans Smit, riep de luisteraars op andere, nog mooiere versies van deze aria te melden. Op de site van De Klassieken zijn meer keuzes te vinden en een Spotify-playlist. Deze, uit de jaren ’80, staat daar nog niet bij.

Vorig artikel

Zoete zomerserie: Der Graf von Luxemburg

Volgend artikel

YouTube-portret: de zomerfestivals

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.

3Reacties

 1. Hans V. Labrand
  9 augustus 2013 at 15:40

  De uitzending van Don Carlo (Arte 16 Augustus) begint voor zover ik kan nagaan om 20:15 uur.

 2. Francois
  9 augustus 2013 at 16:01

  De officiele begintijd van de voorstelling in Salzburg is 17.30 u. dus rond die tijd de tv aanzetten lijkt me een veilige optie.

 3. Barbara Sure
  9 augustus 2013 at 18:00

  17.25 voor SURE 🙂