Nieuws

Dirigent Bernard Haitink overleden

Bernard Haitink is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Haitink werd gezien als één van de grootste dirigenten van zijn tijd. Hij was bijna dertig jaar chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest en vervulde ook chef-posities bij onder meer het Royal Opera House en het Glyndebourne Festival.

Bernard Haitink. (© Marco Borggreve)

‘Bernard Haitink’s legacy will be his unrivaled interpretations of the great symphonic and operatic masterpieces’, schrijft management Askonas Holt in een aankondiging van Haitinks overlijden. ‘We herinneren Haitink niet alleen als een legendarische musicus die meer dan 450 opnames maakte, maar ook als een gepassioneerde mentor voor nieuwe generaties van dirigenten.’

Bernard Haitink werd in 1929 geboren in Amsterdam. Hij studeerde viool en orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn carrière begon bij de omroep, waar hij in 1957 chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest werd.

Hij had toen al zijn debuut gemaakt bij het Concertgebouworkest, waar hij in 1961 samen met Eugen Jochum chef werd. Vanaf 1964 tot 1988 nam hij het chef-dirigentschap voor eigen rekening. Hij bleef tot 1988 de scepter zwaaien over het beroemde orkest, korte tijd vergezeld door Kirill Kondrasjin.

Haitink was zeer actief op operagebied. Van 1978 tot 1988 leidde hij het Glyndebourne Festival en van 1987 tot 1998 was hij muziekdirecteur van het Royal Opera House in Londen. Hij dirigeerde er onder meer veel Mozart- en Strauss-opera’s, die hij vaak ook op cd vastlegde. Voor al zijn werk in de operawereld ontving hij eerder dit jaar een International Opera Award.

In Engeland vond Haitink zijn nieuwe thuis. Hij kreeg er zelfs verschillende koninklijke onderscheidingen. In eigen land werd hij in 2017 benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, één van de hoogste onderscheidingen.

Haitink bleef tot op hoge leeftijd dirigeren. In september 2019 dirigeerde hij bij de Wiener Philharmoniker zijn laatste concert, 90 jaar oud.

Haitink overleed thuis in Londen, omringd door familie. Hij werd 92 jaar.

Hieronder een kort fragment van zijn laatste optreden:

 

Vorig artikel

Coco Collectief te gast op Lied Festival Zeist

Volgend artikel

Luister naar Opera Magazine, aflevering 10

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.