Achtergrond

De Vriend vaste dirigent Residentie Orkest

Jan Willem de Vriend is benoemd tot vaste dirigent van het Residentie Orkest. Dat maakte het orkest vrijdag bekend. De Vriend tekende een contract voor vier jaar. Hij zal met ingang van 1 augustus 2015 gemiddeld zes weken per seizoen het orkest leiden.

Jan Willem de Vriend (foto: Marcel van den Broek).
Jan Willem de Vriend (foto: Marcel van den Broek).

De aanstelling van Jan Willem de Vriend is onderdeel van een nieuwe dirigentenstructuur bij het Residentie Orkest. Het orkest zal niet meer werken met een chef-dirigent, maar met twee vaste dirigenten en vaste gastdirigent Richard Egarr. De tweede vaste dirigent wordt “in de nabije toekomst” aangesteld.

De Vriend zal zich bezig gaan houden met barok, de klassieke en de vroeg-romantiek, aldus de mededeling van het orkest. De tweede vaste dirigent zal de jongere generatie representeren en zich bezighouden met de laatromantiek en de 20e en 21e eeuw.

Jan Willem de Vriend nam in januari afscheid van Combattimento Consort Amsterdam, waar hij 32 jaar lang artistiek leider was. Hij zal zijn nieuwe functie combineren met zijn chef-dirigentschap bij het Nederlands Symfonieorkest.

Zijn eerstvolgende optreden bij het Residentie Orkest is in een concert getiteld ‘A Midsummer Night’s Dream’, met muziek van Purcell en Mendelssoh, op 11 en 13 april in de Dr Anton Philipszaal.

Vorig artikel

Opera in de media: week 13

Volgend artikel

De Wit: “De Johannes zingen voelt zinvol”

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.