BinnenkortFeatured

Opera in de media: week 13

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 13 (22 – 28 maart 2014) onder meer aandacht voor Lucia di Lammermoor rechtstreeks op de radio en Marcel Beekman als Platée live op tv en internet.

Video

Scène uit King Arthur van Holland Opera (foto: Ben van Duin).
Scène uit King Arthur van Holland Opera (foto: Ben van Duin).

Arthur op BravaNL
De Arthur-legende komt ruim aan bod in het programma van de komende Operadagen Rotterdam, vanaf 17 mei. Het Zwolse Kameroperahuis brengt daar de voorstelling Being Arthur en regisseur Paul Koek maakt een bewerking van King Arthur van Purcell. Wie vast wil vooruitkijken op Arthur kan op BravaNL terecht voor King Arthur van Holland Opera. In de hoofdrollen ziet u onder anderen Mark Omvlee, Wiebe Pier Cnossen en Sinan Vural.
BravaNL: zaterdag 22 maart om 13.45 u.

Passie in het Concertgebouw
De Matthäus-Passion is niet alleen in ongeveer elke kerk en elk theater te zien deze weken, ook Mezzo brengt het werk van Bach. De uitvoering door het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer werd gegeven door onder anderen Barbara Kozelj, Henk Neven, Peter Gijsbertsen, Renate Arends en Mark Padmore. De opname dateert van maart 2012 en werd gemaakt in het Amsterdamse Concertgebouw.
Mezzo: zondag 23 maart om 20.30 u.

Riccardo Chailly (foto: Gert Mothes / Decca).
Riccardo Chailly (foto: Gert Mothes / Decca).

Portret van Chailly
Riccardo Chailly, voormalig chef van het Koninklijk Concertgebouworkest en regerend muzikaal leider van de Scala in Milaan, wordt geportretteerd in een documentaire op Arte. Onder de titel Musik, eine Reise fürs Leben. Der Dirigent Riccardo Chailly toont de film de Italiaan thuis bij zijn familie, onderweg op tournee en aan het werk met het Leipziger Gewandhausorchester.
Arte: zondag 23 maart om 17.35 u.

Tania Kross in polder en tropen
Tania Kross is sinds 20 maart op tournee. Ze deelt het podium met pianist Martin Fondse, het Matangi Kwartet en trompettist Eric Vloeimans in het programma Rosefire. Een documentaire waarin Kross centraal staat wordt door de NTR op Nederland 2 uitgezonden. Maakster Barbara Makkinga kijkt “achter de aanstekelijke lach van de zangeres” en reisde met Tania Kross tussen de polder en de tropen.
Nederland 2: maandag 24 maart om 20.55 u.

Marcel Beekman (foto: Marco Borggreve).
Marcel Beekman (foto: Marco Borggreve).

Marcel Beekman is Platée
Een Nederlander die het heel goed doet in een theater in Parijs, dan heb je het algauw over een “belachelijk groot succes”. Na het Theater an der Wien is Platée van Jean-Philippe Rameau nu aangekomen in de Opéra-Comique in Parijs, waar de serie voorstellingen op 20 maart startte. Die van 27 maart wordt live uitgezonden door Mezzo, met de Nederlandse tenor Marcel Beekman in de hoofdrol. Shirley Apthorp, recensente van The Financial Times, sprak van een “triomferende Beekman in de titelrol”.

Leider van Les Arts Florissants, William Christie, wordt in Parijs vervangen door Paul Agnew. Op het podium staan in de regie van Robert Carsen onder anderen Simone Kermes als La Folie, Virginie Thomas als Thalie en Cyril Auvity als Mercure en Thespis. Wie Mezzo niet op de kabel heeft, kan ook de livestream via Culturebox.
Mezzo: donderdag 27 maart om 20.00 u.

Hieronder de trailer van Platée:

Audio

Le Comte uit Lyon
Het NTR-programma Opera Live bedient zijn luisteraars liefst tweemaal deze week. Op donderdag komt Lucia di Lammermoor live uit Amsterdam en in de reguliere zaterdagavonduitzending is Rossini de componist en Le Comte Ory de titelfiguur. De opname van Rossini’s opera werd op 1 maart gemaakt in de Opéra in Lyon. Muzikaal leider was Stefano Montanari, in de hoofdrollen zongen Dimitry Korchak, Desirée Rancatore, Patrick Bolleire en Jean-Sébastien Bou.
Radio 4: zaterdag 22 maart om 19.00 u.

Momente in Keulen
Het werk van Karlheinz Stockhausen, die in 2007 overleed, klinkt zeker in ‘zijn’ regio Keulen nog geregeld. Momente, in de ‘Europa-Version für Solosopran, 4 Chorgruppen und 13 Instrumentalisten’, wordt uitgevoerd in de Kölner Philharmonie. Onder muzikale leiding van Peter Eötvös zingt sopraan Julia Bauer en hoort u de Elektroakustische Studio des IRCAM, het WDR Rundfunkchor Köln en Ensemble intercontemporain uit Parijs. De zender biedt ook een variant in Dolby Digital 5.1 Surround-Sound aan.
WDR 3 Radio: zaterdag 22 maart om 20.05 u.

Elizabeth Watts in de Kleine Zaal
Onder de titel ‘De nachtegaal en de roos’ zingt de Britse sopraan Elizabeth Watts een programma met liederen van onder anderen Richard Strauss, Duparc, Britten en Rodrigo. Ze wordt begeleidt door Simon Lepper op piano. Radio 4 zendt het optreden in de Kleine Zaal van het Concertgebouw rechtstreeks uit.
Radio 4: dinsdag 25 maart om 20.00 u.

Jessica Pratt als Lucia (foto: BAUS).
Jessica Pratt als Lucia (foto: BAUS).

Lucia in Amsterdam
Jessica Pratt was volgens de kranten “de nieuwe Lucia” en “zeker één van de beste Lucia’s die er zijn”. De recensent van Place de l’Opera sprak van vocaal genot. Er is dus alle reden om af te stemmen op Radio 4 voor de live-uitzending van Donizetti’s Lucia di Lammermoor vanuit Nationale Opera & Ballet. Naast Jessica Pratt staan onder anderen Ismael Jordi, Marco Caria en Alastair Miles op het podium. Het koor van De Nationale Opera en het Nederlands Kamerorkest worden gedirigeerd door Carlo Rizzi.
Radio 4: donderdag 27 maart om 19.50 u.

Weektip

Werther in de herhaling
Wie de geroemde Werther uit de New Yorkse Metropolitan Opera alsnog wil zien kan de komende maanden bij één van de herhalingen terecht die sommige bioscopen aanbieden. De Met is zuinig op zijn Live in HD-opnamen, al duikt er nog weleens een video op in de downloadkanalen van internet. Dankzij een storing die de Amerikaanse bioscopen trof bij de Live in HD-uitzending van 15 maart is de slotscène van Werther, met Jonas Kaufmann en Sophie Koch, terug te zien op de website van de Met.

Vorig artikel

De Munt presenteert seizoen 2014/2015

Volgend artikel

De Vriend vaste dirigent Residentie Orkest

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.