Achtergrond

Reisopera ontvangt Schaunard Award 2014

De Nederlandse Reisopera heeft vrijdagavond na afloop van de première van De Parelvissers in het Wilminktheater in Enschede de Schaunard Award 2014 in ontvangst genomen. Het gezelschap won de prijs van Place de l’Opera voor zijn onderscheidende bijdrage aan de wereld van opera en muziektheater in 2014.

Schaunard Award 2014 Uitreiking b
Jordi Kooiman en Nicolas Mansfield met de Schaunard Award 2014 (foto: Anke Peeters Weem).

Place de l’Opera organiseerde in december voor de tweede maal de Schaunard Award, een prijs voor een persoon, gezelschap of organisatie die op een bijzondere wijze bijdroeg aan het Nederlandse operaleven in het afgelopen jaar.

Elf operakenners nomineerden zeven kandidaten voor de prijs, waarna honderden lezers hun stem uitbrachten op hun favoriet. De Nederlandse reisopera oogstte een derde van het totaal aantal stemmen en won daarmee de prijs.

Intendant Nicolas Mansfield kreeg de Schaunard Award vrijdagavond uitgereikt na afloop van de première van De Parelvissers. Nadat het enthousiaste applaus voor de nieuwe productie van Timothy Nelson was uitgeklonken, verzamelden cast, crew en een flinke groep genodigden zich op het toneel voor een dankwoord van Mansfield. Aansluitend daarop overhandigde Jordi Kooiman, hoofdredacteur van Place de l’Opera, de prijs aan de Reisopera-directeur.

Kooiman noemde het feit dat de Reisopera na het zware bezuinigingsjaar 2013 ook in 2014 zijn hoge artistieke niveau wist vast te houden de reden voor de nominatie voor de Schaunard Award. Het is bewonderenswaardig hoeveel producties er nog altijd in Enschede worden gemaakt, en hoe goed ze zijn. Een constatering die door de honderden lezers die voor de Reisopera stemden dik werd onderstreept.

Een goede illustratie van de continuïteit van de Reisopera is het feit dat het gezelschap vorig jaar al de titel van Opera van het Jaar in de wacht sleepte, voor zijn productie van Tristan und Isolde. Nu ook de Schaunard Award gewonnen is, heeft de Reisopera beide eindejaarsprijzen van Place de l’Opera in de prijzenkast staan.

Vorig artikel

Ciofi is lichtpunt in Parelvissers uit Napels

Volgend artikel

Topzang in nieuwe Parelvissers bij Reisopera

De auteur

Redactie

Redactie