BinnenkortGeen categorieNieuws

In de zalen: Goud!, Bruid te koop!, Anne Sofie von Otter

In de rubriek ‘In de zalen’ blikken we iedere week vooruit op de opera-agenda. Wat is er in de theaters en de concertzalen te zien? Deze week de jeugdopera Goud!, de lang uitgestelde première van Bruid te Koop! bij de Nederlandse Reisopera en een bijzonder concert van de legendarische Anne Sofie von Otter.

GOUD!

Beeld: Bjorn Frins

De jeugdopera Goud!, gebaseerd op een sprookje van de gebroeders Grimm, werd in 2012 gecomponeerd en geproduceerd voor Theater Sonnevanck en werd een internationaal succes. Nog nooit stond het werk van componist Leonard Evers en librettist Flora Verbrugge echter in het Amsterdamse Muziektheater. In de Kindermuziekweek, die van 1 tm 10 april plaatsvindt, gaat nu eindelijk een kleine droom van Sophie de Lint, directeur van De Nationale Opera, in vervulling.  Oorspronkelijk stond het werk namelijk al geprogrammeerd voor 2020, maar COVID stak er meerdere malen een stokje voor.

Op vrjjdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 april wordt de opera voor één zanger en één muzikant in totaal 5 keer uitgevoerd in de Boekmanzaal. Daarna gaat de opera op tournee. Er zijn ook speciale (besloten) schoolvoorstellingen.

HET VERHAAL

Jacob vangt op een dag een vis met speciale krachten: hij kan al je verlangens vervullen. Daar maken Jacob en zijn ouders gebruik van, omdat ze arm zijn en hun verlangens groot zijn. Dat klinkt heel fijn in de oren, alleen beginnen Jacob en zijn ouders ongelukkiger te worden en de vis steeds zwakker naarmate de hoeveelheid van de wensen toenemen.

Een slagwerker en een zangeres spelen en zingen het sprookje van Grimm over de tovervis. De geluiden van de zee en de vis worden verklankt door de verschillende instrumenten van de slagwerker.

Kenza Koutchoukali regisseerde de voorstelling. Met afwisselend: Vera Fiselier en Nienke Nasserian, zang en spel  en Jennifer Heins en Laura Trompetter, percussie en spel.

Kijken

Trailer GOUD!

 

BRUID TE KOOP!

foto@ Marco Borggreve

Twee jaar nadat Bruid Te Koop! in première had moeten gaan, gaat de productie van de Nederlandse Reisopera daadwerkelijk in Enschede in première op 2 april en er volgt een tournee tm 12 mei.

Bruid te koop! is een nieuwe versie van Smetana’s Prodaná nevěsta, De Verkochte Bruid, die door regisseur John Yost en vertaler Anne Lichthart werd bewerkt tot een hedendaags komisch en sexy drama.

Ed Spanjaard heeft de muzikale leiding. Het Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel speelt. Laetitia Gerards zingt Marshenka, Denzikl Delaere is Jenik, Mark Omveel zingt en speelt Vasek en in de grote cast verder ondermeer Martina Prins, Wiebe-Pier Cnossen, Florian Lust en Francis van Broekhuizen.

Info Nederlandse Reisopera

Meer lezen

Laetitia Gerards

Luisteren en kijken

ANNE SOFIE VON OTTER + BROOKLYN RYDER

Op vocaal gebied mag je de Zweedse mezzosopraan Anne Sofie von Otter echt wel één van de groten der aarde noemen. In haar lange carrière, waarin de grote klassieken haar op alle grote podia brachten,  blijft Anne Sofie von Otter zichzelf en mogelijk ook haar publiek, vernieuwen en verjongen.  Op 2 april zijn haar muzikale partners in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam de leden van het Brooklyn Rider kwartet en het programma koppelt Rufus Wainwright aan Franz Schubert. Liefde en de dood zijn de, haast vanzelfsprekende, ingrediënten.

2 april, 20.15 uur Grote Zaal Muziekgebouw aan ’t IJ

foto: Ewa-Marie Rundquist

Voorafgaand aan het concert van Anne Sofie von Otter is er een voorprogramma waarin bariton Vincent Kusters samen met pianist Charlie Bo Meijering liederen van Schumann, Brahms, Ravel, Westra en Poulenc zingt.

2 april, 19.30 uur Grote Zaal Muziekgebouw aan ’t IJ

Lees

Von Otter betovert met Shakespeare

Kijk en Luister

Anne Sofie von Otter zingt Wainright en meer

Vorig artikel

Don Carlos: live in de Met in HD topavond met zeer geslaagde Franse voorstelling

Volgend artikel

50 jaar La Petite Bande

De auteur

Bo van der Meulen

Bo van der Meulen