Achtergrond

Zeven vragen over Blu-Ray

Hoewel dvd’s de schappen nog beheersen, verschijnen er steeds meer titels op Blu-Ray. Ook opera’s: diverse operalabels brengen inmiddels met regelmaat nieuwe werken uit op Blu-Ray. Een kleine handleiding bij deze troonopvolger van de dvd.

Blu-Ray1. Wanneer is Blu-Ray gemaakt?
De eerste ontwikkelingen van Blu-Ray begonnen al halverwege de jaren negentig. In 2002 kreeg het hele project de naam Blu-Ray mee. Onder de hoede van de Blu-ray Disc Founders (een groep technologische bedrijven zoals Sony, Philips en TDK) werd het project verder ontwikkeld. In 2006 verschenen de eerste titels op Blu-Ray.

2. Waarom de naam ‘Blu-Ray’?
De laserstraal waarmee de data van een Bu-Ray-schijf gelezen wordt, is blauw-violet van kleur in plaats van rood, de kleur van de laser bij dvd’s en cd’s.

3. Wat is er zo bijzonder aan Blu-Ray?
Blu-Ray is een niveau hoger qua beeld en geluid dan de dvd. Zo zie je veel meer details. Volgens de Stichting Blu-ray Disc ‘een bioscoop én theaterzaal in huis’. Bovendien kan er veel meer data opgeslagen worden op de disc. Op een dvd past vaak 8,5 Gb, op een Blu-ray Disc 50 Gb.

4. Hoe populair is Blu-Ray?
Met name de laatste paar maanden is de verkoop van Blu-Ray in het algemeen flink gestegen. Er werden vijfmaal zoveel Blu-Ray-spelers verkocht als in 2008 en er werden al meer dan 6,7 miljoen films op Blu-Ray gekocht. Diverse operalabels gaan ook steeds meer gebruik maken van het schijfje.

5. Waar speel je een Blu-Ray-disc mee af?
Met een Blu-Ray-speler. Daar kun je tevens dvd’s op afspelen – vaak in hogere kwaliteit dan met een gewone dvd-speler. Andersom zijn Blu-Ray-discs niet op dvd-spelers af te spelen.

6. Hoeveel kosten die dingen?
De prijzen variëren van 100 tot 2000 euro. Een handig overzicht is te vinden op www.blu-ray-spelers.nl.

7. Wat is er zoal aan opera verschenen op Blu-Ray?
Arthaus Musik heeft inmiddels vele titels op Blu-Ray uitgebracht, waaronder de eerste volledige Ring des Nibelungen van Wagner op het nieuwe formaat. Grote labels als Decca en Deutsche Grammophon hebben ook een en ander uitgebracht, waaronder operagala’s en operaklassiekers met topcasts. Op www.blu-ray.com staan veel uitgebrachte titels vermeld.

Vorig artikel

Cultuurzender BravaNL maakt opmars

Volgend artikel

Lady Macbeth valt rauw op je dak

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

1 Reactie

  1. daniel
    27 januari 2018 at 14:55

    welke films zijn echt de moeite waard om op blu ray te kopen. zijn de films van spider man op blu ray beter dan op dvd of blijft het de zelfde