AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Gerold, Reinbert en Jamie

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 169.

Partners
“In song, promiscuity is the norm”, merkt David Allen op in zijn verhaal voor de New York Times. Hij beschrijft de uitzondering: bariton Christian Gerhaher en pianist Gerold Huber werken al dertig jaar samen. Gerold Huber was kortgeleden in Nederland voor de lancering van de cd die hij met de Nederlandse bariton Raoul Steffani maakte.

Ciao Bernardo
Filmregisseur Bernardo Bertolucci had een fascinatie voor opera, memoreert het Franse Forum Opéra bij zijn overlijden in een kort bericht.

Reinbert onderscheiden
Op maandag 26 november werd aan musicus/componist/dirigent Reinbert de Leeuw de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2018 uitgereikt. Hij benoemde in zijn speech het belang van de NTR ZaterdagMatinee.

Opera kijken
Als opera voor iedereen is, moet een voorstelling ook voor iedereen te volgen zijn, vindt Opera Vlaanderen. Daarom biedt het huis een live audiobeschrijving voor mensen met een visuele handicap.

Verre Oosten
Operadagendirecteur Guy Coolen was recent in China met onder anderen Krystian Lada.

Op een houtje
Plácido Domingo bespeelt en bezingt de bühne van de New Yorkse Metropolitan Opera al vijftig jaar. Ter promotie van dat bijzondere jubileum kreeg de bariton een stukje podium.

Klassieke elpee
Lekker ouderwets is lekker hip: het jubileumboek over het label Deutsche Grammophon wordt aangevuld met een heuse elpee. Ooit een reguliere geluidsdrager is vinyl anno nu een niet uit te bannen niche in de muziek. Het setje ligt voor 50 euro in de webwinkel.

Owen Wingrave voor tv
De Britten-Pears Foundation koos de opera Owen Wingrave als twintigste Work of the Week. De inleider nam plaats naast het originele tv-toestel van Benjamin Britten zelf, dat in het Red House in Aldeburgh staat.

Pablo zegt ’thanks’
Als Amerikanen nog een dag moeten wachten op de koopjesgolf van Black Friday is er Thanksgiving Day. Dirigent Pablo Heras-Casado treft de juiste toon met een tekst over zijn werk: “A life in music is a gift and there is not a day where I take that for granted!”

Muziek in de keuken
Countertenor Iestyn Davies stelde een lijst samen van muziek die hij graag hoort onder het koken. We voelden het meest connectie met ‘If We Never Needed the Lord before (We Sure Do Need Him Now)’ van de zanggroep Take 6.

FrommerKerst
Tot ons grote genoegen wordt het kerstprogramma FrommerKerst van Frommermann met schrijver Tommy Wieringa hernomen. We lezen Twitter, dus we twijfelen aan alles. Behalve aan deze tip.

Note to self
Jamie Barton lag wakker van een recital en stuurde een berichtje naar haar hersens.

Binnenkort in de theaters
Dirigent Antony Hermus dirigeert bij de Nederlandse Reisopera binnenkort Die tote Stadt. Hier is vast een vleugje repetitie.

Minnie in de hoogte
Tenor Benjamin Hulett ging terug in de tijd met Minnie Ripperton.

Seizoenshit
De veelgeprezen opera A Quiet Place van Opera Zuid is nog een paar maal te zien.

Vorig artikel

Mees wil verrassen met Alba Rosa Viva!

Volgend artikel

Masa Spaan nieuwe programmeur Doelen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.