Nieuws

Cultuurzender BravaNL maakt opmars

Sinds de cultuurzender BravaNL op 13 september officieel gelanceerd werd, is het bezig aan een opmars. De zender is momenteel alleen in de gemeente Haarlem te bereiken, maar vanaf volgend jaar zullen veel meer regio’s Brava’s klassieke programmering in het basispakket opnemen.

BravaNL logoBravaNL is een cultuurzender die met name opera’s, concerten, solorecitals en documentaires van Nederlandse bodem uitzendt. Er is daarbij veel aandacht voor Nederlands talent. Ook topproducties van internationale podia worden uitgezonden.

Deze week zendt Brava bijvoorbeeld Mozarts Idomeneo uit met topsolisten als Ramon Vargas en Magdalena Kozena in de cast. Er is ook een programma ‘A Night at the Opera’ en er zijn diverse interviews en reportages te zien. Dat naast vele uitzendingen van concerten en ballet.

BravaNL zendt iedere dag van 19.30 tot 23.30 uur uit. Overdag wordt de programmering van de avond ervoor herhaald.

Momenteel is de zender alleen in de gemeente Haarlem te ontvangen, in ongeveer 65.000 huishoudens. Het was ook in Haarlem dat BravaNL op 1 juli met proefuitzendingen begon en op 13 september haar officiële launch beleefde.

Andere regio’s zijn inmiddels ook enthousiast gemaakt. In 2010 zal de zender daarom ook te zien zijn in Limburg, Friesland en de gemeente Alphen aan de Rijn. Daarmee wordt het Brava-publiek minstens vertienvoudigd.

De zender zal in deze regio’s in het verplichte basispakket komen. Het is het doel van BravaNL om landelijke dekking te krijgen in het basispakket.

BravaNL is een Nederlandse variant van BravaHDTV en is opgezet door de mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch. BravaHDTV is een Europese cultuurzender in HD (High Definition) die in Nederland te ontvangen is via CanalDigitaal, CAIWAY, Kabel Noord, KPN, Hertzinger en Reggefiber.

Meer informatie over de cultuurzender is te vinden op de website van BravaNL.

Vorig artikel

Opera per Tutti kiest jonge solisten

Volgend artikel

Zeven vragen over Blu-Ray

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.