Achtergrond

Minister: geen fusie Reisopera/Opera Zuid

De afgelopen tijd stak het idee regelmatig de kop op: een fusie tussen de Nederlandse Reisopera en Opera Zuid. Minister Bussemaker van Cultuur ziet er echter geen brood in, schrijft ze in haar uitgangspunten voor het cultuurbeleid 2017-2020.

FusieDe Nederlandse Reisopera en Opera Zuid opereren sinds de heftige bezuinigingen onder staatssecretaris Halbe Zijlstra beide met een klein budget. Te klein, oordeelde de Raad voor Cultuur in april in haar beleidsadvies voor de periode 2017-2020. “Het huidige budget is niet toereikend en te veel versnipperd om het reizende opera-aanbod duurzaam en kwalitatief vorm te geven en te ontwikkelen.”

De Raad opperde het idee om extra budget te zoeken bij lokale overheden of de Reisopera en Opera Zuid te laten fuseren, om zo de middelen bij één organisatie te concentreren.

Reisopera-directeur Nicolas Mansfield liet in interviews weten open te staan voor een dergelijke fusie. Opera Zuid reageerde echter sceptisch. Een fusie zou, zo kort na de bezuinigingen, te voorbarig zijn.

Minister Bussemaker lijkt er hetzelfde in te staan, zo blijkt uit haar beleidsnota Ruimte voor cultuur, die ze op maandag naar de Eerste en Tweede Kamer stuurde. Ze legt daarin het advies van de Raad om een fusie te overwegen naast zich neer. “Dit zou voor de twee instellingen (…) opnieuw tot reorganisaties leiden. Bovendien zou een samengaan de samenwerking in regionaal verband – met orkesten en het kunstvakonderwijs – doorbreken.”

Bussemaker zegt te hechten aan “stabiliteit en ruimte binnen het bestel” en is daarom geen voorstander van “opgelegde fusies of een keuze voor één van de twee instellingen op het gebied van reizend opera-aanbod. Ik zie veel meer in een steviger samenwerking tussen de beide reizende operagezelschappen en de hen begeleidende orkesten.”

Vorig artikel

Gruberova stelt teleur in La Straniera

Volgend artikel

Joseph Calleja terug in Amsterdam

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

6Reacties

 1. Maarten-Jan Dongelmans
  13 juni 2015 at 13:07

  Wat een schijnheiligheid van de minister. Ze hecht aan ‘stabiliteit en ruimte binnen het bestel’. Ja, ja, krijg dat maar eens voor elkaar wanneer je eerst zoveel moois kapot bezuinigt.

 2. John de Jong
  22 juni 2015 at 22:17

  @Dongelmans
  Heeft u het over deze minister? Volgens mij heeft de vorige staatssecretaris Zijlstra sterk bezuinigd, niet minister Bussemaker.

 3. Maarten-Jan Dongelmans
  22 juni 2015 at 22:46

  De overheid heeft zijn bezuinigingspijlen al jaren op de cultuursector gericht. Dan is stabiliteit een illusie, ook als je Bussemaker heet. Of wordt zij ineens de grote healer/puinruimer?

 4. Pieter K. de Haan
  23 juni 2015 at 00:08

  Mijne heren, politiek = korte-termijn-denken!

 5. Maarten-Jan Dongelmans
  23 juni 2015 at 08:15

  Hear! Hear!

 6. Pieter K. de Haan
  23 juni 2015 at 21:44

  Daar komt nog bij, dat de eerstverantwoordelijke voor de meest recente kaalslag, Halbe Zijlstra, een culturele onbenul is.